Peter Blangé (l) met naast hem de inmiddels vertrokken Hans van Breukelen
NOS VoetbalAangepast

Blangé: snel werk maken van technisch directeur KNVB

Peter Blangé had zich een beter gespreid bedje kunnen bedenken toen hij een jaar geleden de functie van prestatie- en innovatiemanager (PIM) bij de KNVB accepteerde. Maar ondanks de slechte prestaties van Oranje en de bestuurlijke crisis binnen de KNVB werkt de oud-volleyballer onverstoorbaar door.

Blangé vertelt het bloemrijk. "De voetballerij is een onzeker landschap. Het is verre van rustig geweest." Toch ziet hij voldoende pluspunten die zijn werk aangenaam maken. "We zijn veel bezig geweest met de ontwikkeling en evaluatie van data. Zeker bij de vrouwen heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Ook de jeugdteams profiteren daarvan."

Hypermodern

Als andere belangrijke ontwikkeling noemt Blangé het nieuwe trainingscentrum in Zeist. Iets waar al voor zijn aanstelling een start mee is gemaakt. "Dat wordt echt een hypermoderne campus. Alle meetsystemen zijn aanwezig. Maar er is ook zoiets als een topsportrestaurant."

Een jaar Peter Blangé als PIM bij de KNVB

Die ontwikkelingen zijn bijzonder hard nodig om internationaal weer aansluiting te krijgen, zo meent Blangé. "Het voetbal wordt steeds sneller en steeds harder. We hebben bijna fysieke wonderkinderen nodig. We kunnen wel stilzittend gaan wachten op een nieuwe lichting, maar dan redden we het zeker niet."

Scepsis

De functie van Blangé werd aanvankelijk met de nodige scepsis bekeken. Wat moest de KNVB nou met een oud-volleyballer op die positie? Blangé: "Welkom in het glazen huis dat voetbal heet. Ik had soms het gevoel dat het meer om mijn naam ging dan de functie. Ik doe wat binnen mijn mogelijkheid ligt en zie wel hoe ver we komen."

Technisch directeur

Als het aan Blangé ligt, kan er niet snel genoeg werk worden gemaakt van de aanstelling van een technisch directeur. "Dat is ook voor mijn werk belangrijk. Dan hebben we weer meer richting en sturing en kunnen we doorpakken. Ik ben aangesteld door Hans van Breukelen, die kreeg als opdracht mee om een PIM aan te stellen. Ik vind het vervelend hoe het voor hem is afgelopen."

"Nee, zelf ik ben geen kandidaat. Als technisch directeur moet je een gedegen voetbalachtergrond en -kennis hebben. Als volleyballer kan ik topsportoverschrijdend mijn steentje bijdragen, maar voor een zware functie als technisch directeur schiet ik voetbalinhoudelijk te kort."

Kortom, ondanks de turbulentie voelt Blangé zich op de juiste plaats als PIM bij de KNVB. "Het was een bewogen jaar. Maar zeer interessant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl