De brandweer heeft de brand bij chemiebedrijf Diergaarde Chemical Storage onder controle. De brandweer laat de loods met rubber en latex gecontroleerd uitwoeden.

In een loods met cacao woedde ook korte tijd brand. Een loods met chemicaliën bleef gespaard.

De brand brak in het begin van de middag uit bij twee loodsen van het bedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Rookwolk

De brandende rubber veroorzaakt een dikke zwarte rookwolk die hoog over de regio Kennemerland trekt.

Of de rook een gevaar vormt voor de volksgezondheid, is niet duidelijk. Meetploegen van de brandweer Zaanstreek-Waterland doen metingen, maar die laten tot nu toe geen alarmerende waardes zien.

De gemeente Amsterdam adviseert mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren gesloten te houden.

Schiphol kampt met vertragingen door rookoverlast van de brand. Zowel de Polderbaan als de Zwanenburgbaan worden daarom niet gebruikt.

Oorzaak

Er zijn geen mensen gewond geraakt, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens de directie waren er dakdekkers aan het werk, maar het is onduidelijk of die de brand hebben veroorzaakt.

De directeur zegt dat de noodmaatregelen succesvol zijn uitgevoerd. "Het hele scenario is perfect uitgevoerd. We hebben alles vastgelegd. Alle buren zijn gewaarschuwd. Alles is gegaan zoals ik dat belangrijk vind, maar als directeur sta je er naast en moet je het maar laten gebeuren."

STER reclame