NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/12: stakende leraren en een klimaattop

Goedemorgen! Vandaag gaan basisschoolleraren uit heel Nederland in staking, begint in Parijs een klimaattop en presenteert sportkoepel NOC*NSF een rapport over seksueel misbruik in de sport in Nederland.

De sneeuw is op veel plekken alweer gesmolten, maar het kan vanochtend nog wel verraderlijk glad zijn op de weg. Later vandaag gaat het in het hele land dooien, maar zijn er nog wel wat winterse buien. Af en toe breekt de zon door. Het wordt 2 tot 5 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Het is dus nog even oppassen voor gladheid op de weg. De NS rijdt volgens de normale dienstregeling, maar adviseert reizigers wel om de reisinformatie in de gaten te houden. Op Schiphol kunnen hier en daar nog wat vluchten vertraagd zijn.

(Omdat het vandaag gaat dooien, nog even een winters plaatje van gisteren uit een wit Utrecht.)

Wat kun je vandaag verwachten?

• Basisschoolleraren uit heel Nederland staken. Dat betekent lege klassen en extra drukte in de kinderopvang. De leraren gaan vandaag niet massaal naar het Malieveld in Den Haag, zoals bij de vorige landelijke staking het geval was. Veel scholen hebben zelf iets georganiseerd voor de stakende leerkrachten.

• De Franse president Macron heeft regeringsleiders van over de hele wereld uitgenodigd voor een klimaattop. Het is twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs. De One Planet Summit heeft als doel om de internationale gemeenschap aan te sporen om de klimaatdoelen van het akkoord te bereiken. Premier Rutte is er ook bij.

• Sportkoepel NOC*NSF presenteert een rapport over seksuele intimidatie en misbruik in de sport in Nederland. Een speciale commissie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan. Wat er in het rapport staat, is niet bekend, maar eind september hadden zich nog maar weinig slachtoffers gemeld.

• En er is een speelronde in de Eredivisie. Nummer 2 AZ en nummer 4 PEC Zwolle spelen tegen elkaar. En NAC Breda ontmoet FC Twente.

PEC-speler Mustafa Saymak na de wedstrijd tegen Feyenoord in oktober

Wat heb je gemist?

De rechtbank heeft opnieuw ten onrechte iemand veroordeeld voor de Puttense moordzaak. Dat zegt Ton Derksen, een emeritus hoogleraar die ook een belangrijke rol speelde bij de vrijspraak van Lucia de Berk. Op het lichaam van het slachtoffer werden zaadcellen gevonden, maar geen zaadvocht. Dat duidt er volgens Derksen op dat Ron P., die 18 jaar kreeg, op de dag van de moord geen seks heeft gehad met Christel Ambrosius. Ron P. heeft altijd ontkend de dader te zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

Gelderland wil pas op de plaats Lelystad Airport: tot nu toe is er te veel onduidelijkheid geweest en zat het proces "vol verrassingen", schrijft de commissaris van de koning in een brief.

Aanslagpleger New York wilde luchtaanvallen op IS vergelden: de man die gisteren een aanslag pleegde in de metro van New York zegt dat hij wraak wilde nemen op de Amerikaanse luchtaanvallen op IS. Volgens Amerikaanse media stond hij niet met IS in contact

Leven Nederlander op alle fronten beter: Nederlanders hebben meer geld, leven langer, zijn beter opgeleid en hebben vaker werk. De kwaliteit van leven in Nederland is de afgelopen 25 jaar gestegen, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Consumentenbond waarschuwt tegen Galaxy S7: volgens de bond is de kans groot dat je vanaf maart al geen software-updates meer krijgt.

Een militair attaché van de Bosnische ambassade in Den Haag is gearresteerd. Kolonel Enes Jahic wordt verdacht van oorlogsmisdaden tijdens de Balkanoorlog.

En dan nog dit:

De muziek van de Groningse zanger Ede Staal komt op Spotify. Staal overleed in 1986, en zijn zoon heeft geregeld dat de muziek van Staal binnenkort gestreamd kan worden. Bij De Wereld Draait Door maakte Jasper Staal bekend dat het nu rond is. Voor wie Ede Staal niet kent: Marcel Hensema zong daar het nummer 'Zalstoe aaltied bie mie blieven'.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl