Personenalarm
NOS Nieuws

De Jonge: vaker onterechte boetes voor indrukken alarmknop

Zorginstellingen brengen geregeld ten onrechte extra kosten in rekening als ouderen een alarmknop indrukken. Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat "personenalarmering in de praktijk nog niet wordt uitgevoerd zoals het zou moeten".

Het AD schreef begin vorige maand dat instellingen ouderen soms extra laten betalen als ze te vaak noodhulp inschakelen na een val. De 'valboetes' leidden tot boze vragen in de Tweede Kamer en De Jonge zei toen dat dit soort extra bedragen niet is toegestaan. Hij kondigde een steekproef aan door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Bijbetaalclausules

Uit de steekproef onder twintig zorginstellingen blijkt dat negen instellingen bijbetaalclausules hanteren en dat zeven die ook in rekening hebben gebracht. Bij in elk geval vijf van die zeven is aannemelijk dat de bijbetalingen onterecht zijn toegepast. Twee aanbieders brengen alleen kosten in rekening als iemand zonder goede aanleiding op de alarmknop drukt, bijvoorbeeld per ongeluk.

De Jonge roept zorgaanbieders op te bekijken of ze onterecht bijbetalingen hebben opgelegd. Zo ja, dan moet dat worden hersteld. De minister heeft ook de brancheorganisaties gevraagd de kwestie bij hun leden aan te kaarten. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) begint een meldactie. De meldingen worden opgepakt door de NZA, schrijft de minister aan de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl