Ede Staal RTV Noord

De muziek van de Groningse zanger Ede Staal komt op Spotify. Staal overleed in 1986, en zijn zoon heeft geregeld dat de muziek van Staal binnenkort gestreamd kan worden.

Jasper Staal zei eerder dat hij al een jaar bezig is om het voor elkaar te krijgen. Hij moest onder meer met de familie overleggen. Zijn moeder bezit de rechten van de muziek. "We waren niet goed bekend met digitale distributie van de muziek van mijn vader."

Gronings erfgoed

Ede Staal-fan Merijn Goris en een platenmaatschappij hebben de familie geholpen, zei Jasper Staal tegen RTV Noord. Goris begon onder meer op Twitter een campagne voor het idee en kreeg veel bijval.

Bij De Wereld Draait Door maakte Jasper Staal bekend dat het nu rond is. Hij vertelde zelf geen herinneringen aan zijn vader te hebben. "Hij is overleden toen ik drie maanden oud was. Alles wat ik van hem ken, is zijn muziek."

Ede Staal scoorde nooit een hit in de top-40. Zijn tweede lp verscheen postuum, in 1986. Toch zijn er van zijn albums honderdduizenden exemplaren verkocht. Nummers die een cultstatus hebben zijn onder meer Het hoogeland, Mien Toentje en 't Het nog nooit zo donker west.

STER reclame