Apple koopt muziekherkenner Shazam voor 340 miljoen euro

Aangepast
ANP

Apple heeft muziekherkenningsdienst Shazam gekocht. De iPhone-maker legt volgens Amerikaanse media 340 miljoen euro neer voor het bedrijf, dat in 1999 is opgericht. Naast muziek herkent de app van Shazam ook films, tv-series en reclames.

Waar Apple Shazam precies voor gaat gebruiken is nog niet bekend. Maar het ligt voor de hand dat de dienst nauw zal gaan samenwerken met Apple Music. Het bedrijf was daarnaast bezig met augmented reality, een ontwikkeling die ook Apples aandacht heeft.

De kans bestaat ook dat Apple er uiteindelijk voor kiest om met Shazam als losse app te stoppen.

Populair dankzij apps

Shazam bestaat al bijna 20 jaar, maar werd pas echt populair dankzij de groeiende interesse in apps rond 2008 en 2009. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen tegenwoordig honderden miljoenen gebruikers.

De muziekherkenningsdienst worstelde de laatste tijd met het vinden van een goed verdienmodel. Volgens techsite The Verge had het bedrijf vorig jaar een omzet van slechts 54 miljoen dollar. Het bedrijf was volgens investeerders ooit 1 miljard dollar waard. Van die waarde is dus flink wat verdwenen.

Apple neemt met regelmaat bedrijven over, maar die zijn vaak kleiner en minder bekend. In 2014 kocht het Beats Electronics voor 3 miljard dollar. Dat is en blijft de grootste overname uit de geschiedenis van Apple.

STER Reclame