NOS Nieuws Binnenland

Verdachte van Afghaanse oorlogsmisdrijven wordt niet vervolgd

ANP

Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van een Nederlandse Afghaan die werd verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven. De man, Sadeq A. (66), werd in oktober 2015 opgepakt in Rotterdam. Toen zei het OM dat de man in 1979 als commandant van een elite-eenheid van het Afghaanse leger betrokken was bij het doden van honderden Afghaanse burgers .

Nu zegt justitie dat een persoonsverwisseling niet kan worden uitgesloten. Zo gaven verschillende getuigen andere omschrijvingen van dezelfde dader. Daarnaast zijn er veel militaire eenheden en commandanten in de Afghaanse regio aanwezig geweest en kunnen volgens het OM vergissingen ook daarom niet worden uitgesloten.

De aanleiding voor de aanhouding van A. was een aangifte van een oud-burgemeester van de Afghaanse stad Asadabad en tientallen dorpsgenoten over het ombrengen van honderden burgers in het dorp Kerala. Dat gebeurde door regeringstroepen van het toenmalige communistische regime.

Sovjet-Unie

A. zat eerder vast voor zijn banden met het regime dat in 1979 viel. Toen er in december 1979 met de inval van de Sovjet-Unie een ander communistisch regime aan de macht kwam in Afghanistan, belandde Sadeq A. elf jaar in de gevangenis. In de jaren 90, na het vertrek van de Sovjets, vroeg hij in Nederland asiel aan en na verloop van tijd kreeg hij ook de Nederlandse nationaliteit.

Nadat Sadeq A. in 2005 en in 2006 in verband was gebracht met executies, begon het Team Internationale Misdrijven in 2008 een onderzoek naar hem. De massagraven van de zes- tot twaalfhonderd Afghaanse burgers en moedjahedien die werden doodgeschoten of levend zijn begraven, bestaan nog.

STER reclame