Pedro Causil, de eerste Colombiaanse schaatser die naar de Spelen gaat ANP

Een recordaantal nationaliteiten heeft een startbewijs veroverd voor het olympisch schaatstoernooi in Pyeongchang. In februari zullen schaatsers uit 28 landen aan de start staan. Het vorige record dateert van 1998, toen tijdens de Winterspelen van Nagano 25 nationaliteiten acte de présence gaven bij het schaatstoernooi.

Vier jaar geleden deden er in Sotsji 23 nationaliteiten mee. De startplaatsen per land werden de afgelopen weken verdeeld aan de hand van de resultaten in de eerste vier wereldbekers van het seizoen. De telling geldt overigens sinds de Spelen van 1960, toen voor het eerst vrouwenschaatsen op het programma stond.

Nederland heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen het maximale aantal startplaatsen veroverd en mag daardoor tien mannen en tien vrouwen afvaardigen naar Zuid-Korea.

Colombia, Estland en Taiwan debuteren

Drie landen sturen voor het eerst een schaatser naar de Olympische Spelen. De Colombiaan Pedro Causil, voormalig inlineskater, plaatste zich voor de 500 en de 1.000 meter. Estland en Taiwan debuteren bij de vrouwen met Saskia Alusalu (massastart) en Huang Yu-ting (500, 1.000 en 1.500 meter).

De toename van het aantal nationaliteiten is deels te verklaren door de invoering van de massastart als olympisch onderdeel, al zou het aantal van 25 nationaliteiten ook zijn overtroffen zonder die nieuwe discipline op het programma.

STER reclame