Mislukte zelfmoordaanslag metro New York tijdens ochtendspits

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Explosie metrostation Manhattan

In het centrum van New York heeft een man tijdens de ochtendspits geprobeerd een zelfmoordaanslag te plegen. De dader liet in een tunnel van het metrostation Port Authority onder 42nd Street een explosief afgaan.

De aanslagpleger, een 27-jarige man, raakte gewond, net als drie anderen. Niemand is in levensgevaar, meldt de politie in New York. Burgemeester De Blasio spreekt van een mislukte terreuraanslag.

Op sociale media circuleren beelden waarop is te zien dat een man een explosief op zijn lichaam draagt, waarna een explosie volgt. De authenticiteit van de beelden is niet door de autoriteiten bevestigd. De man heeft volgens de politie een zelfgemaakte pijpbom laten ontploffen.

Motief

De verdachte, Akayed Ullah, woonde in de New Yorkse wijk Brooklyn. Hij zou een aantal jaar geleden als migrant naar de VS zijn gekomen. Verschillende Amerikaanse media zeggen dat de man afkomstig is uit Bangladesh.

Over zijn motief is niet veel bekend. Functionarissen hebben tegen persbureau AP gezegd dat de man geïnspireerd is door IS, maar dat hij blijkbaar geen direct contact had met leden van de terreurgroep. De politiechef van New York wil slechts kwijt dat de man een verklaring heeft afgelegd.

1/2Drie metrolijnen en het busstation Port Authority zijn ontruimd Reuters
2/2De straat bij het metrostation is afgezet Getty

Boven Port Authority is het centrale busstation van New York. Dat is ontruimd, evenals drie metrolijnen. Op de locatie zijn twee van de drukste metrostations van de stad, Port Authority en Times Square, met elkaar verbonden door een tunnel. In die tunnel was de explosie. Tijdens de spits zijn in dit deel van New York miljoenen mensen onderweg.

President Trump is over de situatie in New York geïnformeerd, zei zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders.

NYPD NEWS
@NYPDnews
Update regarding explosion at 42nd St and 8th Ave, in subway: One male suspect is in custody. No injuries other than suspect at this time. Avoid the area. Subways bypassing #PortAuthority and Times Square Stations. Info is preliminary.
7 maanden geleden

STER Reclame