Voorzitter van de atletencommissie Sofia Velikaja staat de pers te woord
NOS SportAangepast

Alle Russen willen naar Pyeongchang, ook onder neutrale vlag

Russische sporters willen in februari allemaal meedoen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, ook al is het noodgedwongen onder een neutrale vlag. Dat heeft voorzitter Sofia Velikaja van de atletencommissie van het Russisch Olympisch Comité gezegd.

Vorige week besloot het Internationaal Olympisch Comité dat Rusland van de Spelen wordt geweerd vanwege het dopingschandaal in het land. Russische atleten van wie is aangetoond dat ze 'schoon' zijn, kunnen onder de olympische vlag en als 'Olympic Athlete from Russia (OAR)' in Pyeongchang in actie komen, aldus het IOC.

Binnen de Russische politiek gingen meteen stemmen op dat de Spelen dan maar helemaal geboycot moesten worden, maar de sporters zelf denken daar anders over.

"Geen enkele sporter heeft tot nu toe afgezegd", zei Velikaja. "Iedereen bereidt zich voor en hoopt te kunnen meedoen. Het Russisch Olympisch Comité steunt de atleten die besluiten om deel te nemen aan de Spelen en respecteert het besluit van sporters die niet willen gaan."

Officiële reactie

Het Russisch Olympisch Comité, dat vorige week door het IOC werd geschorst, komt dinsdag waarschijnlijk met een officiële reactie op de sancties van het IOC.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde vorige week al dat hij geen blokkades zal opwerpen voor sporters die naar Pyeongchang willen. "We zullen individuele sporters niet verbieden alsnog mee te doen aan de Spelen, mochten zij dat willen onder een neutrale status", zei Poetin.

Poetin staat deelname 'schone' Russen aan Spelen niet in de weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl