Duitse inlichtingenchef: China rekruteert via LinkedIn

ANP

China gebruikt LinkedIn om in Duitsland informanten te rekruteren. Daarvoor waarschuwt de baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz). China ontkent dat dit het dit doet.

In totaal zouden meer dan 10.000 Duitsers zijn benaderd. In hoeverre het echt gaat om rekruteren is onduidelijk. Het zou kunnen dat deze mensen allemaal een connectieverzoek hebben gekregen, iets wat op LinkedIn heel gebruikelijk is. Daarnaast komt het ook geregeld voor dat mensen van wildvreemden een vriendschapsverzoek krijgen.

De Duitse geheime dienst vreest dat China sociale media in toenemende mate gebruikt om hooggeplaatst ambtenaren en politici te rekruteren als informanten.

Benaderd door nepprofielen

De Duitse krant Frankfurter Rundschau schrijft dat de mensen worden benaderd door nepprofielen. Zoals Lily Wu, die naar eigen zeggen werkt voor een instituut dat zich bezighoudt met Chinees-Europese ontwikkelingen. De persoon heeft een profielfoto van een vrouw die op een notitieblokje aantekeningen maakt. Een andere persoon, Jason Wang, zegt manager te zijn van een organisatie die de banden tussen Duitsland en China wil verbeteren.

De Chinese geheime dienst, die hier volgens Duitsland achter zit, zou via de contacten aan inlichtingen willen komen. Of dat ook is gelukt en wat voor informatie er dan is verkregen, blijft onduidelijk.

STER Reclame