Sneeuwval hindert eredivisieduels Pro Shots

KNVB gelast laat af: de weersvoorspellingen vielen enorm tegen

time icon Aangepast

Vanwege de hevige sneeuwval ging er zondagmiddag een streep door de competitiewedstrijden Sparta Rotterdam-Vitesse en FC Utrecht-Feyenoord. Het feit dat de duels pas in een laat stadium werden afgelast, stuitte op onbegrip. Bij spelers, trainers, scheidsrechters zelfs, maar ook bij het publiek dat zich glibberend een weg naar de stadions had gebaand.

"Het zijn hele zware afwegingen die wij moeten maken", reageert Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB in Langs de Lijn.

"Om acht uur vanochtend was er het eerste contact met de clubs en later de weerstations. Op dat moment besloten we om de wedstrijden niet af te gelasten. De voorspellingen zoals die aan ons waren aangegeven, vielen vervolgens enorm tegen."

Reactie Jan Bluyssen namens de KNVB

De manager competitiezaken over de late afgelastingen

Op het moment dat de scheidsrechter van dienst zich meldt bij het stadion is het zijn verantwoordelijkheid om te bekijken of er gespeeld kan worden. De lokale overheid gaat over de situatie daarbuiten.

Voor de wedstrijd Ajax-PSV, die om 17.00 uur begon, gaf de dienstdoende arbiter Kevin Blom aan vraagtekens te hebben over het doorgaan van de topper, ondanks een gesloten dak.

"Ik ben hiernaartoe gekomen op een hele gevaarlijke ondergrond. Dan rijd je 40 kilometer per uur. Iedereen heeft veel moeite om zijn auto in bedwang te houden. Persoonlijk zou ik zeggen: het is heel gevaarlijk, doe het niet om naar de Arena te komen. Maar ik ga daar niet over, het is aan de gemeente en de burgemeester om een beslissing te nemen", aldus Blom.

Kevin Blom voorafgaand aan Ajax - PSV

De arbiter zette vraagtekens bij het doorgaan van de topper

Hoewel code oranje al vanochtend vroeg van kracht was, besloot de KNVB toch lang te wachten met het definitief annuleren van Sparta-Vitesse en FC Utrecht-Feyenoord.

Bluyssen: "Bij ons is code rood definitief, daar is geen discussie over. Bij code oranje kijken we welke maatregelen we lokaal kunnen nemen."

De KNVB wil naar aanleiding van de situatie van zondag, op korte termijn om de tafel met het Supporterscollectief en de clubs om te bespreken hoe het in de toekomst anders kan. De voetbalbond noemt het in een verklaring "erg vervelend voor de vele supporters voor wie de situatie lange tijd onduidelijk was."

FC Utrecht-Feyenoord wordt opnieuw vastgesteld voor januari. Sparta-Vitesse wordt waarschijnlijk gespeeld op woensdag 20 december.

STER Reclame