Beatrice Fihn wordt gefeliciteerd door de Noorse prinses Mette-Marit
NOS NieuwsAangepast

'We zijn een driftbui verwijderd van een nucleaire catastrofe'

De Internationale Campagne tegen Kernwapens (ICAN) heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

"De wereld is nog maar een driftbui verwijderd van wederzijdse vernietiging", sprak ICAN-directeur Beatrice Fihn zondag in Oslo. Daar nam de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. "We hebben een keuze, een einde maken aan kernwapens of een einde maken aan ons."

'Verdwijnen de kernwapens? Of verdwijnen wij?'

Kern- en raketproeven van Noord-Korea en provocaties van het Witte Huis hebben de afgelopen maanden geleid tot een crisissituatie tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. "Eén impulsief moment kan leiden tot de dood van miljoenen", waarschuwt Fihn. Zij meent dat het nucleaire gevaar nu groter is dan tijdens de Koude Oorlog.

Ontwapening

"Rusland, Frankrijk, China, de VS en het Verenigd Koninkrijk zeggen al zeventig jaar dat kernwapens bescherming bieden", zei Fihn zondag. Een zwak en kwetsbaar land als Noord-Korea luistert daar volgens haar dan naar en wil dat dan ook.

Fihn: "We hebben kernwapens gezag gegeven, we zien ze als een teken van macht. Maar pas als we daar mee stoppen, kunnen we ontwapening bereiken."

ICAN is een samenwerkingsverband van 450 non-gouvernementele organisaties uit honderd landen. ICAN staat aan de wieg van een VN-verdrag dat kernwapens moet verbannen.

In juli tekenden 122 landen het verdrag. Alle - veronderstelde - kernmachten hebben de stemming geboycot. Nederland stemde als enige land tegen, omdat het verdrag niet strookt met de Nederlandse NAVO-verplichtingen. Zo beheert Nederland een aantal kernkoppen van mede-NAVO-lid Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl