NOS NieuwsAangepast

Theresa May wacht in eigen land nog een harde brexit-strijd

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

A week is a long time in politics, zeggen de Britten graag. Dat gold zeker voor Theresa May deze week. Op maandag was de Britse premier nog de schlemiel die dankzij het aan de noodrem trekken van haar gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, met lege handen Brussel moest verlaten.

Op vrijdag kon ze, na drie dagen waarin de druk op haar steeds verder opliep, toch nog een succes presenteren. De doorbraak in de brexit-onderhandelingen was niet alleen cruciaal voor het brexit-proces zelf, maar ook voor haar eigen positie.

Maar hoewel May dit weekend even op adem kan komen, staat de volgende stevige strijd alweer voor de deur. Nog voor Kerst wil de regering het eens worden over wat voor soort handelsrelatie de Britten met Europa willen. Hoewel het inmiddels 18 maanden na het referendum is, heeft de regering nog altijd geen helder antwoord op de vraag: hoe moet het leven er na de brexit uitzien? Daarover zijn de ministers het totaal niet eens.

Het luidruchtige brexit-kamp

Er zijn twee kampen: de minister van financiën Hammond, minister van binnenlandse zaken Rudd en de de facto vice-premier Green pleiten allemaal voor een zo zacht mogelijke brexit. Een scheiding waarin de Britten zoveel mogelijk banden met de EU behouden en heel dicht aan schurken tegen de interne markt.

Maar er is ook het luidruchtige brexit-kamp in de regering, met de ministers Johnson (buitenlandse zaken), Gove (milieu), Fox (internationale handel) en Davis (brexit-zaken). Zij willen een harde brexit, waarin zo min mogelijk EU-regels worden overgenomen en met een definitief vertrek uit de interne markt. Alleen dan kunnen ze hun brexit-droom verwezenlijken: af van het vrije verkeer van personen en af van bemoeizuchtige EU-wetgeving.

Die strijd zal morgen in een eerste kabinetszitting verder losbarsten en ook volgende week staat er nog een kabinetsberaad over de handelsrelatie gepland.

Het lijkt er op dat het brexit-kamp in de regering van premier May gaat eisen dat ze hun kant kiest. Volgens de Sunday Times vanmorgen willen Johnson en Gove namelijk iets terugzien voor hun steun aan de doorbraak afgelopen vrijdag. Zij verdedigden de deal als "een persoonlijk succes voor May", feliciteerden haar zelfs.

Dat was erg opvallend, aangezien May op een aantal punten flink had ingeleverd en zeker een aantal van door hen gestelde rode lijnen drastisch had overschreden. Voor die steun willen ze volgens de krant dus nu met harde munt worden terugbetaald.

Hete adem van lastige ministers

En daarmee kan May wederom op zoek naar een compromis, nu in haar eigen gelederen, waarbij ze de hete adem van haar lastige ministers in de nek voelt. Zo is, hoewel de eerste belangrijke horde genomen is, het moeizame brexit-proces nog lang niet voorbij.

O ja, onderstaande ingezonden brieven stonden gisteren in de Daily Telegraph, een pro-brexit krant. Om een gevoel te krijgen hoe Britse brexit-stemmers tegen de deal van vrijdag aankijken. Spoileralert: ze zijn niet bepaald blij.

Ingezonden brieven brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl