NOS SchaatsenAangepast

Verbij en Ntab snel, maar Moerasjov verbaast vriend en vijand

WB Salt Lake City: eerste 500 meter (m)

Roeslan Moerasjov heeft dankzij een geweldige volle ronde de wereldbeker over 500 meter gewonnen. De Rus nam het in de derde rit op tegen zijn landgenoot Pavel Koelizjnikov. Die was na 100 meter nog een fractie sneller, maar Moerasjov evenaarde met 24,3 de snelste ronde ooit op de 500 meter.

Het bracht hem tot 34,02, de derde tijd ooit en slechts vier honderdsten boven het wereldrecord van zijn landgenoot.

Verbij tweede, Ntab derde

Kai Verbij scherpte met 34,13 zijn persoonlijk record met twaalf honderdsten aan. Het leverde hem het zilver op en de tweede tijd van een Nederlander ooit.

Dai Dai Ntab greep het brons in 34,15, gisteren nog de winnende tijd van Alex Boivert-Lacroix. De Canadees kwam vanavond niet verder dan vijfde plaats. Ronald Mulder, leider in de stand om de wereldbeker, werd met 34,22 zevende.

"Het voelde iets beter dan gisteren, maar het moet nog wel een stukje harder", zei Verbij, die ondanks zijn snelle tijd enigszins baalt dat hij niet gewonnen heeft. "Ik ben echt wel blij hoor, maar misschien zie je dat niet aan me. Ik had niet verwacht zo veel van mijn persoonlijk record af te halen."

'Elk podium is speciaal'

Gerard van Velde voelde zich een trotse coach nadat zijn pupillen het podium hadden gehaald. "Het zit zo vreselijk dicht bij elkaar, de top is heel breed. Maar dat zegt veel over het niveau. Natuurlijk is winnen het mooist, maar iedere keer dat je het podium haalt is speciaal."

Op het olympisch kwalificatietoernooi wordt het dringen op de 500 meter. "Er zal een aantal medaillewinnaars thuisblijven, dus met een podiumplaats hier heb je toch al iets van je seizoen gemaakt."

Voor Van Velde kwam het niet als een verrassing dat Moerasjov er met de overwinning vandoor ging in Utah. "Ik zag hem gisteren al tekeergaan. Zijn rondetijd van 24,37 was een onwijs goed rondje, daar zat het hem in."

Van Velde: elke keer dat je het podium haalt, is speciaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl