NOS SchaatsenAangepast

Elfstedenvereniging wil finishboog op Bonkevaart

  • Omrop Fryslân
    De geplande finishboog van de Elfstedentocht bij dag ..
  • Omrop Fryslân
    en bij nacht

De Elfstedenvereniging wil volgend jaar een finishboog plaatsen op de Bonkevaart, op de plek waar de finish van de 200 kilometer lange tocht ligt. Dat heeft het bestuur bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering.

De boog, waarvoor nog wel een vergunning verkregen moet worden, krijgt de vorm van een half Elfstedenkruisje en is 's nachts verlicht.

Verder kondigde het bestuur aan dat er een nieuwe prijs komt voor de eerste vrouw die finisht: een zilveren armband. Die armband wordt beschikbaar gesteld door de nabestaanden van Janne Rinske van der Weg, de eerste vrouw die de Elfstedentocht volbracht, in 1917.

Leeftijdsgrens omlaag

De Elfstedentocht staat voortaan ook open voor schaatsliefhebbers van zestien en zeventien jaar. In het verleden was het alleen mogelijk om mee te rijden vanaf de leeftijd van achttien jaar.

Toch kwam het geregeld voor dat er mannen en vrouwen onder de achttien deelnamen aan de Elfstedentocht. Dat gebeurde dan met een valse inschrijving. Tegenwoordig is dat met de moderne techniek vrijwel onmogelijk.

De Elfstedentocht werd 1909 voor het eerst verreden en is vijftien keer gehouden. De laatste editie, in 1997, werd gewonnen door Henk Angenent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl