Strooiploegen gaan op pad

Het KNMI heeft vanwege de verwachte forse sneeuwval en gladheid voor vandaag vanaf 10.00 uur code oranje afgekondigd voor het hele land, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden. Daarnaast kunnen er in de middag vooral in het zuiden en midden van het land zware windstoten voorkomen van 75 kilometer per uur, aan de kust mogelijk zelfs 90 kilometer per uur. In het midden en oosten van het land was het gisteravond en vannacht al glad.

De ANWB adviseert automobilisten daarom niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. De organisatie zet extra mensen in, omdat er zo'n tien procent meer pechgevallen worden verwacht dan op een normale zondag.

Minder treinen, minder vluchten

In verband met het verwachte winterweer rijden er in heel Nederland minder treinen. De NS zegt vanwege de verwachte overlast het zekere voor het onzekere te nemen. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden en drukte in de trein. Bovendien gaat de dienstregeling voor 2018 in, wat betekent dat veel vertrektijden zijn gewijzigd.

De KLM heeft op Schiphol voor vanochtend 94 retourvluchten op Europese bestemmingen geannuleerd vanwege de verwachte sneeuwval en stevige wind. Reizigers kunnen gedurende de dag te maken krijgen met vertraging.

Schiphol adviseert reizigers voor vertrek hun vertrektijden na te kijken. Er zullen zeker in de ochtend minder vliegtuigen opstijgen en landen omdat er minder banen beschikbaar zijn. Ook vraagt de Schiphol reizigers rekening te houden met een langere reistijd naar de luchthaven.

Winterse plaatjes in Venray, Limburg NOS Ooggetuigen

Gisteren trokken winterse buien over ons land en vooral in het oosten leidde de sneeuw tot veel overlast in het verkeer. Vandaag trekt een omvangrijk sneeuwgebied over het land. "Er valt vrij veel sneeuw in korte tijd, zodat het ook vlot blijft liggen en zich al snel een sneeuwdek van enkele centimeters vormt", zegt weerman Marco Verhoef.

Het begint halverwege de ochtend te sneeuwen in het zuidwesten. Die sneeuw breidt zich in de uren daarna uit over de rest van het land. Aan het begin van de middag begint het dan ook in Groningen te sneeuwen.

Vooral op de Veluwe verwacht de ANWB veel problemen. "Daar was het al glad, omdat daar al veel sneeuw is gevallen. Dan komt daar nog meer sneeuw bovenop. Het zal er bar en boos zijn", zegt Heleen de Geest.

De verwachting per gebied

Naar verwachting gaat de sneeuw in het zuiden van het land langzaamaan over in regen. Daardoor zal aan het eind van de dag de meeste sneeuw daar weer verdwenen zijn. In het noorden houdt de neerslag waarschijnlijk de vaste vorm aan en kan er op sommige plekken 11 centimeter sneeuw vallen.

In het kaartje hieronder zie je de verwachting per gebied:

1. Sneeuwval tussen 09.00 en 13.00 uur. Er kan een sneeuwdek ontstaan van zo'n 2 tot 5 centimeter. Rond het middaguur gaat de sneeuw over in regen en lopen de temperaturen flink op. De sneeuwresten zijn aan het eind van de middag verdwenen.

2. Sneeuwval tussen 10.00 en 16.00 uur. Het sneeuwdek kan hier aangroeien tot tussen 4 en 9 centimeter. In de loop van de middag lopen ook hier de temperaturen op en gaat het regenen. Tot in de nacht kunnen sneeuwresten blijven liggen.

3. Sneeuwval vanaf het middaguur. Hier wordt een sneeuwlaag van 6 tot 11 centimeter verwacht. De zachtere lucht bereikt deze regio amper en waarschijnlijk blijft de sneeuw daardoor liggen.

Ook gisteren viel er op verschillende plekken in het land al sneeuw. Op de weg leidde dat tot ongelukken. Op de Veluwe konden mensen ervaren hoe een witte kerst eruit kan zien. Ze mochten daar zelf kerstbomen omzagen, om te voorkomen dat het hele gebied er over een paar jaar vol mee staat.

Plezier en problemen door winters weer

STER reclame