Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Melissa Wijfje reden een Nederlands record in Salt Lake City
NOS SchaatsenAangepast

Wennemars: Nederland neemt ploegenachtervolging niet serieus

De Nederlandse mannen en vrouwen zijn regerend olympisch kampioen op de ploegenachtervolging, maar de kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang verliep niet zonder slag of stoot. Hoe kan dat? Volgens analist Erben Wennemars heeft Nederland het onderdeel te veel laten versloffen.

Vooral bij de vrouwen was het in Salt Lake City vooraf nog spannend of het team de Spelen zou halen. Dat lukte uiteindelijk ruimschoots. Maar het verschil tussen het Nederlandse gelegenheidsdrietal, dat zowaar een Nederlands record reed, en de Japanse vrouwen was met bijna vijf seconden levensgroot.

Wennemars: we hebben het laten versloffen

Het optreden van Japan, dat een wereldrecord reed, maakte veel indruk op Wennemars. Maar het baarde hem ook zorgen. "Het gat met Nederland is te groot. Gewoon echt te groot. Wij nemen dit onderdeel niet serieus. En dan verdienen we het ook niet om te winnen. We hebben het laten versloffen."

Werk aan de winkel

Bondscoach Geert Kuiper is een stuk milder. "De praktijk is dat we ons met twee teams hebben gekwalificeerd. Vanaf nu kunnen we werken aan een olympische ploeg die gewoon echt weer mee gaat doen voor de gouden medailles. Dat is het doel."

"We hebben een heel sterk Japan bij de dames gezien. Dus er is werk aan de winkel. Iedereen is daarvan doordrongen en het betekent dat we het team sterker moeten maken. De vorm moet groeien, zowel als team als individueel", aldus de bondscoach.

Kuiper: vanaf nu kunnen we werken aan de olympische ploeg

Bij de mannen stelde bondscoach Kuiper noodgedwongen een onervaren gelegenheidstrio op omdat de ploegenachtervolging in Salt Lake niet in de voorbereiding van de olympisch kampioenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij paste.

Onbegrijpelijk, vindt Wennemars. "Bij de mannen vliegen we een team in dat nog nooit met elkaar gereden heeft. Dan verdien je het ook niet. Op het moment dat je het niet serieus neemt, word je gewoon afgestraft. Wat er moet veranderen? Nou, nu ben je al te laat."

'Het is niet meer vanzelfsprekend dat de mannen winnen'

Marcel Bosker en Simon Schouten maakten in Salt Lake City hun debuut op de ploegenachtervolging. Ze reden samen met Bob de Vries de tiende tijd, maar dankzij de snelle tijd die Kramer en co vorige week in Calgary noteerden, plaatste Nederland zich toch voor de Spelen.

Ook bondscoach Kuiper vindt het niet ideaal dat hij niet altijd de beste rijders kan opstellen vanwege de verschillende belangen. "Je zou het liefst met een vast team willen werken. Maar dit is in Nederland nu eenmaal een gegeven. Als het anders moet, moet je in het begin van het seizoen afspreken dat iedereen beschikbaar is. Die luxe heb ik niet gecreëerd en ook niet gekregen."

"Presteren in de wereldbekers is ondergeschikt geraakt aan plaatsing voor de Spelen. Dan moet je ook gewoon heel blij zijn dat je die hebt gehaald", aldus Kuiper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl