NOS SchaatsenAangepast

Mannenachtervolgingsploeg ook definitief naar Pyeongchang

WB Salt Lake City: ploegenachtervolging (m)

De Nederlandse mannen hebben zich op de ploegenachtervolging definitief geplaatst voor de Olympische Winterspelen. Maar niet dankzij het gelegenheidstrio Bob de Vries, Marcel Bosker en Simon Schouten, dat in Salt Lake City als tiende eindigde.

Op basis van de snelle tijd die olympisch kampioenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij vorige week in Calgary reden, mag de Nederlandse achtervolgingsploeg naar Pyeongchang. Nederland eindigde in de wereldbekerstand als zevende, terwijl een plaats bij de beste zes nodig was voor een startbewijs.

Na een dramatische eerste ploegenachtervolging in Heerenveen, waar Nederland tiende werd, revancheerden Kramer, Blokhuijsen en Verweij zich vorige week bij de wereldbeker in Calgary door de tweede tijd ooit te rijden. Daardoor kon het olympische startbewijs het team bijna niet meer kon ontgaan.

Onervaren ploeg

Maar voor het succesvolle drietal paste de ploegenachtervolging in Salt Lake City niet in de planning, waardoor bondscoach Geert Kuiper gedwongen voor een onervaren ploeg moest kiezen.

Marcel Bosker en Simon Schouten maakten hun debuut op het onderdeel, Bob de Vries reed zijn vijfde ploegenachtervolging uit zijn carrière.

Kuiper: vanaf nu kunnen we werken aan de olympische ploeg

Canada wint

Ted-Jan Bloemen won met Canada de ploegenachtervolging in Salt Lake City, voor Italië en Nieuw-Zeeland. Polen, bij de Spelen in Sotsji nog goed voor brons, wist zich niet te kwalificeren voor Zuid-Korea.

Eerder op de avond haalden Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Melissa Wijfje bij de vrouwen het startbewijs op de ploegenachtervolging binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl