NOS NieuwsAangepast

Herdenking Decembermoorden in Amsterdam, nu 'anders dan anders'

In Amsterdam zijn de Decembermoorden herdacht. Met onder meer een fakkeloptocht en een herdenking in het stadhuis werd stilgestaan bij de politieke moorden van precies 35 jaar geleden.

'Het voelt als een mijlpaal dat er nu eindelijk een strafeis is'

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het Surinaamse militaire regime van Desi Bouterse gemarteld en geëxecuteerd in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Afgelopen jaar waren er veel ontwikkelingen in de rechtszaak tegen de verantwoordelijken voor de Decembermoorden. Tegen de hoofdverdachte, president Bouterse, werd 20 jaar cel geëist. Afgelopen weekend pleegde een belangrijke andere verdachte, Ruben Rozendaal, zelfmoord. Tegen hem was 10 jaar celstraf geëist en hij zei dat niet te kunnen dragen.

Minuut stilte

Behalve herdenkingen in het stadhuis en het Surinaamse consulaat in Amsterdam, was er vanavond een fakkeloptocht naar het monument voor de Decembermoorden, in de zijmuur van de Mozes en Aäronkerk. Voorafgaand werd er een minuut stilte gehouden.

Ook in Suriname worden de Decembermoorden herdacht. Bij Fort Zeelandia is een kranslegging en in de kathedraal van Paramaribo is een herdenkingsdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl