Catalanen combineren Brussels protest met dagje Gent of Brugge

AFP

Veel Catalanen die gisteren in Brussel protesteerden voor onafhankelijkheid, hebben hun reis gecombineerd met een toeristisch tripje naar Brugge of Gent. Volgens Belgische media is dat te zien aan de bezettingscijfers van hotels.

Bij de demonstratie waren 45.000 mensen aanwezig. Ze betoogden voor onafhankelijkheid van Catalonië en tegen het vervolgen van de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en andere politici, die hun toevlucht hebben gezocht in België.

Voor en na dat protest heeft een deel van de Catalanen ook de toeristische trekpleisters van Vlaanderen bezocht. Volgens de koepel van hotels rond Brugge kwam 50 tot 75 procent van de gasten de afgelopen dagen uit Catalonië en in hostels was dat zelfs bijna 100 procent.

"Ze blijven meerdere nachten in Brugge, wat een heel goede zaak is tijdens een normaal rustige midweek", zegt de organisatie tegen persbureau Belga.

Gent

Ook in Gent doken veel Catalanen op. "Ik schat dat in ons hotel ongeveer 40 van de 120 kamers door Catalanen gevuld zijn", zegt het hotel Holiday Inn Express. "Bij de andere hotels denk ik dat het om vergelijkbare cijfers gaat."

Puigdemont en vier Catalaanse oud-ministers zitten sinds eind oktober in België. Daar werden ze aangehouden vanwege een Spaans arrestatiebevel. Begin deze week trok het Spaanse hooggerechtshof dat bevel in. Als de Catalaanse bewindslieden naar Spanje reizen, kunnen ze nog wel worden opgepakt.

STER Reclame