Geert Wilders
Aangepast

Zoektocht naar nieuwe PVV-raadsleden verloopt moeizaam

De PVV wil in zestig gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Utrecht is één van die gemeenten, zo maakte PVV-leider Geert Wilders vandaag bekend. Maar de zoektocht naar geschikte kandidaten in de rest van het land verloopt uiterst moeizaam.

In de provincie Zeeland zocht Wilders kandidaten voor vijf gemeenten, maar in slechts twee gemeenten lukt het om geschikte mensen te vinden. Dat zijn Terneuzen en Tholen. In Sluis, Hulst en Vlissingen lukt het hem niet om een lijst op te stellen met lokale kandidaten.

Te weinig

Raymond van Kooten (71) uit Vlissingen had zich aangemeld voor de PVV in zijn gemeente en volgde de interne opleiding van de partij. Maar uiteindelijk bleek hij de enige overgebleven kandidaat te zijn voor zijn gemeente. Dat was te weinig.

"Ik had me aangemeld omdat ik al heel lang vond en vind dat heel veel niet goed gaat in dit land. Dus ik heb me aangemeld. De PVV, de provinciale afdeling, heeft in Middelburg zo'n klasje, van mensen uit Terneuzen, Vlissingen en een paar uit Middelburg. Daar hebben er 2500 op de PVV gestemd", zegt Van kooten. "Maar Wilders zei 'nee'. Terwijl er twee heel goede mensen zaten die meededen."

Dingen gingen niet door of er kwam een mailtje uit Den Haag dat het over de islam moest gaan.

Raymond van Kooten, Vlissingen

Wie zich in Zeeland aanmeldde kreeg eerst een toelatingsgesprek met Peter van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten. "Want ik wil niet dat er mensen in het opleidingsklasje komen die ik er nooit bij zou willen hebben", zegt hij op de Zeeuwse site van de PVV.

In het gesprek, dat een uur duurt, proeft Van Dijk iemands nieren. "We tellen zwaar aan loyaliteit en betrouwbaarheid. Dus daar probeer ik in het gesprek een beeld van te krijgen. Ik let ook op algemene kennis. Iemand moet wel een bepaald niveau hebben. Er komen mensen die geen enkele naam van politici uit onze club kunnen noemen. Dan is het snel klaar."

In de lach

Voor Van kooten was dat klasje een beetje moeizaam. "Dingen gingen niet door of er kwam een mailtje uit Den Haag dat het over de islam moest gaan. Dan denk ik, maar dat is hier niet het hele punt. Het Nollebos is hier het punt. Het college wil het bos aanpakken, daar moeten vakantiehuisjes komen."

De PVV leert de nieuwkomers ook om interviews te geven. "Bij de eerste keer dat ze dat deden, vroegen ze me wat ik vond van vluchtelingen op De Middellandse Zee. Ik schoot in de lach, een deel zenuwen. Die man zei: neee, als het echt was geweest, hadden we even moeten knippen. Ik zei: ja, dat geloof ik ook."

Weggegooid

Waar er in Zeeland in eerste instantie dertig nieuwkomers waren, werden dat er steeds minder. Van Kooten vindt het jammer "en pijnlijk" dat veel mensen die wel raadslid hadden willen zijn, dat niet zijn geworden omdat er vanuit Den Haag een 'nee' kwam.

"Omdat de partij in Den Haag zegt dat het er minimaal vijf per gemeente moeten zijn. Als het er minder zijn, dan gaat het niet door. Sommige mensen zijn ook bang. We willen wel maar we zijn bang voor onze omgeving. Als men hoort dat wij voor de PVV in de raad willen, dan worden je ruiten ingegooid, en dat gebeurt dus ook."

Het resultaat van de werving is wat hem betreft mislukt en dat vindt hij jammer. "Heel jammer, omdat nu veel stemmen van mensen die hopen dat er iets gaat veranderen, gewoon worden weggegooid. En dat zijn er heel veel."

De PVV haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen op 32 van de 244 Zeeuwse stembureaus de meeste stemmen. De PVV is nu nog alleen vertegenwoordigd in de gemeenteraad in Den Haag en Almere.

Reportage: Werven PVV-raadsleden blijkt lastig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl