Bootvluchtelingen in 2016, op weg naar Italië
NOS Nieuws

Harbers: verdeelsleutel asielzoekers niet onder tapijt vegen

Staatssecretaris Harbers vindt dat de verdeelsleutel voor de spreiding van asielzoekers over Europa moet blijven bestaan. "Het kan niet zo zijn dat een aantal lidstaten wel mensen opvangt, en dat andere zich daar opzichtig aan onttrekken."

Harbers vindt dat er solidariteit moet zijn tussen de landen van de Europese Unie. "En dan helpt het vervolgens niet als je zo'n verdeelsleutel onder het tapijt veegt."

De staatssecretaris, die over asielzaken gaat, reageert op een voorstel van EU-voorzitter Tusk om de asielquota af te schaffen, omdat het tot diepe verdeeldheid tussen de EU-lidstaten leidt. De Volkskrant schrijft daarover.

'Vertrouwen herstellen'

Volgende week donderdag is er een Europese top waarop de regeringsleiders het over de verdeelsleutel zullen hebben. Polen, Tsjechië en Hongarije onttrekken zich tot grote ergenis van andere EU-landen aan de wettelijke verplichting om hun deel van de afspraak na te komen.

In 2015 gingen de 28 lidstaten akkoord met de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen, 60.000 uit Griekenland en 60.000 uit Italië. In totaal zijn nu ruim 32.000 asielzoekers in andere landen opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl