Premier Rutte (VVD) op de persconferentie ANP

Premier Rutte blijft de brexit "haten". Het Nederlands belang is dat het niet gebeurt, zegt hij, maar hij is wel blij met de doorbraak in de eerste fase van vannacht.

Hij heeft ge-sms't met de Britse premier May. "Ik liet haar weten blij te zijn voor haar en voor Europa." Rutte spreekt over het vervolg met de andere EU-leiders op de Europese Raad, volgende week donderdag.

Samen met Ierland staat Nederland in de top van landen die geraakt worden als de brexit niet netjes wordt afgehandeld, zegt Rutte. Hij gaat in de onderhandelingen over de handelsbelangen proberen de schade voor Nederland te beperken.

'Brexit is slecht nieuws, maar dit is een lichtpuntje'

"Wij hebben steeds gezegd dat wij de brexit een slecht idee idee vinden", zegt minister Hoekstra van Financiën. "Slecht voor Nederland, Europa en Groot-Brittannië. Tegelijkertijd is dit akkoord goed nieuws."

Minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra: "Tien procent van onze export gaat naar Engeland. Dat is heel veel geld. We kunnen nu gaan praten over de toekomst."

Het kabinet vindt het belangrijk dat de Britse regering de verplichtingen van het EU-lidmaatschap nakomt. Ook wil het kabinet een "zo breed mogelijk" handelsakkoord, zegt Zijlstra.

STER reclame