NOS NieuwsAangepast

KLM schaft pilotenpet af

Piloten bij KLM dragen vanaf volgende maand geen pet meer. KLM wil de uitstraling van vliegers moderner en toegankelijker maken en de luchtvaartmaatschappij zegt niet langer "de toegevoegde waarde" van de pet te zien. Het verdwijnen van de pet wordt "absoluut niet ingegeven door kostenoverwegingen", zegt een woordvoerder van KLM.

Onder piloten zelf wordt wisselend over de pet gedacht. Een flink aantal is eraan gehecht, veel anderen vinden het "gezeul" met de pet vervelend. De pilotenpet spreekt wel tot de verbeelding, denkt pilotenvakbond VNV. "Veel piloten wilden als kind al vlieger worden mede door het plaatje, en daar hoorde de pet ook bij."

Doneren

De pet is in de loop der jaren van model en uitstraling gewijzigd om met de tijd mee gaan, zegt KLM. De KLM lijkt wat betreft het afschaffen van de pet een trend in de luchtvaart te volgen. Bij andere Nederlandse vliegbedrijven, zoals KLM-dochter Transavia, is de pet al afgeschaft. Alle nieuwe lowcost-vliegmaatschappijen, zoals EasyJet en Ryanair hebben geen pet.

Ook bij veel luchtvaartbedrijven uit het Midden-Oosten hoeven piloten geen pet te dragen. Bij oudere Amerikaanse en Europese maatschappijen als British Airways, Air France en Lufthansa is de pet nog wel verplicht.

De KLM-vliegers mogen hun pet na 1 januari houden, maar KLM stelt de piloten voor om de pet te doneren aan Stichting Hoogvliegers die zieke kinderen voor een dag piloot laat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl