Theresa May en Donald Tusk, vanochtend in Brussel

Donald Tusk bezorgd: de lastigste fase komt nog

President Donald Tusk van de Europese Raad heeft na de bekendmaking van de doorbraak over de brexit meteen een bezorgd geluid laten horen. De tweede fase in de onderhandelingen kan nu weliswaar beginnen, maar die is volgens Tusk veel lastiger dan de fase die nu achter de rug is.

In de tweede fase gaat het over de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten van de Europese Unie. Ook moeten afspraken gemaakt worden over de bestrijding van de internationale misdaad en het terrorisme en over samenwerking op het gebied van defensie, veiligheid en buitenlands beleid.

Tijdnood

Die tweede fase is veel ingewikkelder dan de eerste, waarin de voorwaarden van de scheiding zijn geregeld. Tusk vindt dat de onderhandelingen over die eerste, relatief gemakkelijke fase, veel te lang hebben geduurd. Voor het moeilijkste deel van de brexit is in feite nog minder dan een jaar over.

In maart 2019 moet de brexit definitief geregeld zijn.

"We weten allemaal dat een scheiding moeilijk is, maar dat het opbouwen van een nieuwe relatie nog veel moeilijker is", zei Tusk.

"Wij hebben onze voorwaarden"

In de overgangsfase naar het verlaten van de Europese Unie moet het Verenigd Koninkrijk alle EU-wetten naleven, maar het heeft geen stem meer in beslissingen die vanaf nu in Europees verband genomen worden. "We hebben zo onze voorwaarden", noemde Tusk dat.

Tusk vraagt de Britse regering nu ook snel duidelijkheid te geven over de manier waarop de relatie met de Europese Unie gestalte moet krijgen. Begin volgend jaar moet de EU richtlijnen vaststellen over de rest van de onderhandelingen, zo vindt Tusk.

Een commentator van de BBC zei dat Tusk nog net geen emmer koud water over de brexit-doorbaak heeft gegooid, maar wel wat kopjes koud water.

UKIP-leider Nigel Farage merkte na het nieuws van de brexit-doorbraak op dat "de volgende fase van de vernedering nu kan beginnen". UKIP was de aanjager van de brexit in het Verenigd Koninkrijk en kijkt met een sarcastische blik naar de manier waarop de uittreding uit de Europese Unie nu vorm krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl