NOS SportAangepast

Oranje mist De Wijn en De Wijn mist Oranje

Met drie nederlagen, geen enkele zege en een vroege uitschakeling is de Hockey World League bepaald geen succes te noemen voor de Nederlandse hockeymannen.

Sander de Wijn heeft dat alles van een afstandje gevolgd. De 117-voudig international heeft namelijk tijdelijk afscheid genomen van Oranje om zijn studie voorrang te verlenen.

Sander de Wijn

En toeval of niet, maar zonder hem vallen de resultaten ronduit tegen. En dan doemt de vraag op: mist Nederland Sander de Wijn? "Dat zijn jouw woorden", is het eerste, bescheiden antwoord van de hockeyer, die er ook niet omheen kan dat Oranje in India geen goede beurt heeft gemaakt.

"Maar daar is ook wel een verklaring voor, want bondscoach Max Caldas probeert wat nieuwe dingen uit: spelers op andere posities en ook nieuwe jongens. Maar het is natuurlijk wel teleurstellend dat ze nu om de vijfde plaats moeten gaan spelen."

Ervaring

En vooruit, dat leidt volgens De Wijn dan toch tot de voorzichtige conclusie dat Oranje beter af was geweest als hij geen pauze had ingelast. "Ja, ik denk het wel. Ik heb de nodige ervaring en ik denk dat dat hier en daar wel van pas was gekomen."

Overigens zou je de kwestie ook kunnen omdraaien: mist Sander de Wijn het interlandhockey? Dan volgt er een vergelijkbare reactie als op de eerste vraag, want hij zegt het niet met zoveel woorden, maar De Wijn bedoelt een duidelijke 'ja'.

Kippenvel

"Ik was nu graag in India geweest. Vooral om de spanning te voelen die je krijgt als je voor dat uitzinnige Indiase publiek speelt. Toen ik op tv zag dat ze in het stadion letterlijk op de banken stonden, kreeg ik kippenvel."

Toch heeft de verdediger geen spijt van zijn keuze, zoals hij evenmin niet anders is gaan denken over de duur van zijn sabbatical. "Mijn ogen zijn duidelijk gericht op het WK van eind 2018 en de Spelen van 2020."

De gewonnen EK-finale is voorlopig de laatste interland van De Wijn

Als het aan De Wijn ligt, sluit hij in september weer bij de Oranjeselectie aan. Maar uiteindelijk gaat de bondscoach daar natuurlijk over.

"Ik loop een zeker risico", weet De Wijn. "Maar om dan toch maar even terug te komen op die eerste vraag: ik heb wel voldoende vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten om te geloven dat ik mijn plaats in de selectie weer kan afdwingen."

Geruststellend

"Ik heb ook weleens met een knipoog tegen Caldas gezegd dat hij een plekje voor me moet vrijhouden." De Wijn zegt het met een lach, maar hij bekent dat de twee er ook serieuzer over hebben gesproken.

Een keiharde toezegging heeft dat niet opgeleverd, maar geruststellend klonk de boodschap van Caldas wel. "Als ik mijn niveau haal en fit ben, is de kans groot dat ik een kans krijg om weer in het team te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl