NOS NieuwsAangepast

Militair vliegtuig geland in Libië

Een Nederlands militair vliegtuig is even na 18.00 uur geland op het vliegveld bij Tripoli. Het toestel, een transportvliegtuig van het type KDC-10, gaat Nederlanders ophalen die door de onlusten niet op een andere manier wegkunnen. Aan boord is plaats voor 130 mensen.

Op de luchthaven staan 35 Nederlanders klaar om te vertrekken en ook nog eens 35 mensen uit andere EU-landen.

Het is de bedoeling dat het toestel vanavond nog naar Nederland terugvliegt. Mogelijk gaat er morgen of overmorgen nog een Nederlands vliegtuig naar Libië.

Fregat

Defensie heeft ook het fregat Hr. Ms.Tromp naar Libië gestuurd. Het schip was op weg naar de Somalische kust voor de NAVO-antipiraterijmissie, maar heeft nu rechtsomkeert gemaakt. Het wordt vrijdag in Libië verwacht.

In Libië zijn 125 Nederlanders, onder wie 16 toeristen. Een deel van hen wil niet weg, bijvoorbeeld omdat ze een Libische partner hebben.

Kent u mensen die weg willen uit Libië, geef dat door aan ooggetuige@nos.nl.

Expats

Buitenlandse vliegtuigen die naar Libië willen om mensen te evacueren, konden eerder niet landen omdat de verkeerstoren van Tripoli verlaten is. Berichten dat het luchtruim gesloten is, worden ontkend.

Een Oostenrijks en een Turks vliegtuig zijn uitgeweken. Shell en het Noorse oliebedrijf Statoil willen hun expats repatriëren. Bij Shell gaat het om enkele tientallen mensen. Of daar Nederlanders bij zijn, is onbekend.

De luchthaven van Benghazi in het oosten van Libië is door de onlusten verwoest, maar het vliegveld in Tripoli kan nog wel gebruikt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl