Wim Jonk
NOS VoetbalAangepast

Jonk: Ajax valt soms terug naar bedenkelijk niveau

Als aanhanger van de visie van Johan Cruijff wordt Wim Jonk zondag bij de eredivisietopper tussen Ajax en PSV in Amsterdam waarschijnlijk niet op zijn wenken bediend. Hoogstaand is het spel van de koploper en de nummer drie namelijk nog niet dit seizoen.

PSV speelt onder coach Phillip Cocu zakelijk en Marcel Keizer is bij Ajax al maanden zoekende naar de beste formatie. "Ajax heeft een heel slechte fase gekend", aldus Jonk in gesprek met de NOS. "Heel wisselvallig. Ze hebben goede momenten, maar het kan ook terugvallen naar een bedenkelijk niveau."

'Bosz was uitstekend onderweg'

Hij is nog steeds Ajacied, zegt Jonk, maar liever keek hij naar het Ajax onder trainer Peter Bosz van vorig seizoen. "Bosz was uitstekend onderweg. Iedereen heeft kunnen zien dat de mensen weer graag naar het stadion kwamen. Met druk naar voren, leuk voetbal, creativiteit, veel lopende mensen, veel verrassing in het spel."

Jonk: Ajax valt soms terug naar bedenkelijk niveau

Met Cocu speelde Jonk van 1995 tot 1998 samen bij Oranje, terwijl ze in die periode ook gezamenlijk op het middenveld bij PSV acteerden. Jonks oud-ploeggenoot hanteert tegenwoordig bij de Eindhovense club zijn eigen visie van coachen en trainen. Met succes dit seizoen. Het verschil met Ajax is al tien punten.

'Voetbal blijft entertainment'

"Het gat wordt heel groot als Ajax niet wint, maar PSV heeft ook niet echt overtuigd", vindt Jonk. "Phillip is een heel realistische coach, hij speelt naar de kwaliteiten van zijn spelers. Er is niet één manier. Uiteindelijk gaat het om winnen. Ik win liever op een mooie manier."

Als vertegenwoordiger van Cruyff Football, dat de voetbalnalatenschap van de legendarische nummer 14 bewaakt, blijft Jonk ook na zijn vertrek als hoofd jeugdopleiding bij Ajax de visie van Cruijff verspreiden. Via workshops en cursussen. Want: "Wij komen toch allemaal naar het stadion om mooi voetbal te zien. Voetbal blijft entertainment."

Wim Jonk (r) krijgt felicitaties van o.a. Phillip Cocu na zijn goal tegen Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl