Hans Hateboer was in de wedstrijd tegen Lyon een plaag voor Memphis Depay ANP

Door de uitschakeling van zowel Feyenoord als Vitesse is het Nederlandse aandeel in het Europese voetbal gemarginaliseerd. Toch is er nog wel wat oranje te bewonderen na de winterstop. Dit zijn de dertien Nederlanders die de eer hoog houden in de Europa League.

Mitchell Donald (Rode Ster Belgrado)

Als aanvoerder van Rode Ster Belgrado had Donald een belangrijk aandeel in de overwintering van de club in de Europa League. De ploeg eindigde als tweede in de groep achter Arsenal en viel vooral op door het doelsaldo: slechts drie voor en twee tegen. Het was voldoende om door te mogen.

Jody Lukoki en Virgil Misidjan (Loedogorets)

Het Bulgaarse Loedogorets verzekerde zich pas in de laatste groepswedstrijd van overwintering in de Europa League. Jody Lukoki speelde alleen in de laatste wedstrijd niet mee. In de voorgaande duels was hij van waarde met een doelpunt en een assist. Virgil Misidjan stond op het veld in de laatste vier wedstrijden en tekende voor één assist.

Misidjan schermt de bal af van zijn landgenoot Hoogma ANP

Hans Hateboer en Marten de Roon (Atalanta Bergamo)

Hans Hateboer is een vaste waarde bij Atalanta Bergamo. De rechtsback speelde in de groepsfase alles mee en was verantwoordelijk voor één assist. Marten de Roon speelde ook in elke wedstrijd mee, maar stond slechts drie keer in de basis. De middenvelder wist niet te scoren voor het ongeslagen Atalanta.

Memphis Depay en Kenny Tete (Olympique Lyonnais)

De twee Nederlanders eindigden met Olympique Lyonnais achter Atalanta in groep E. Tete kon rekenen op slechts twee basisplaatsen, terwijl Depay in elke wedstrijd in actie kwam. De flamboyante linksbuiten was goed voor twee doelpunten en twee assists.

Wesley Sneijder (OGC Nice)

De Nederlander maakt, mede door blessures, een lastige periode door bij Nice. De recordinternational speelde twee keer mee in de groepsfase van de Europa League en gaf één assist.

Stefan de Vrij (Lazio)

Lazio verzekerde zich, net als Nice, in de groep van Vitesse van overwintering in Europa. De Vrij werd vooral gespaard in de Europa League en speelde slechts twee keer mee.

Na de uitschakeling in de Champions League mag Promes het in de Europa League gaan proberen Proshots

Naast de ploegen die zich via de groepsfase hebben geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League, zijn er ook acht nummers drie uit de Champions League toegevoegd aan het toernooi. Vier clubs hebben een oranje tintje.

Quincy Promes (Spartak Moskou)

Na de oorwassing van woensdag tegen Liverpool (7-0) is Spartak Moskou veroordeeld tot de Europa League. Promes was tegen Sevilla de grote man met twee doelpunten en twee assists, maar wist in de overige wedstrijden niet te scoren.

Bas Dost (Sporting Portugal)

De Nederlandse spits eindigde in de Champions League met Sporting als derde in de groep achter FC Barcelona en Juventus. Dost speelde in elke wedstrijd mee en scoorde tweemaal. In de Europa League kan hij op jacht naar nog meer doelpunten.

Dorus de Vries (Celtic)

De reservedoelman van de Schotten was vanaf de bank getuige van de moeizame Champions League-campagne (drie punten uit zes duels) van Celtic. De 36-jarige De Vries, al ruim tien jaar actief in Groot-Brittannië, verlengde zijn contract in Glasgow onlangs met een jaar.

Peter Bosz (coach Borussia Dortmund)

Bosz weet hoe het is om te presteren in de Europa League. Na de finaleplaats van afgelopen seizoen met Ajax, kan de nu zo geplaagde trainer wellicht het kunststukje herhalen met Borussia Dortmund. In een groep met Tottenham Hotspur en Real Madrid pakte Bosz slechts twee punten in de Champions League.

STER reclame