Trent Franks Reuters

Het Amerikaanse Congreslid Trent Franks heeft aangekondigd dat hij zal terugtreden. De Republikein uit Arizona stapt op na klachten van twee medewerkers over grensoverschrijdend gedrag. De ethische commissie van het Huis van Afgevaardigden is een onderzoek begonnen, nadat medewerkers hadden geklaagd dat hij hen had gevraagd draagmoeder te worden.

Franks zegt dat hij en zijn vrouw hun kinderen hebben gekregen door draagmoederschap en dat hij de gevoeligheid van het onderwerp niet goed meer kon inschatten. Hij betreurt het dat hij de vrouwen een ongemakkelijk gevoel heeft gegeven. Naar eigen zeggen heeft hij ze niet geïntimideerd.

De Republikein is een uitgesproken bondgenoot van president Trump. Onlangs sprak hij zich nog hard uit tegen de NFL-spelers die uit protest tegen Trump knielden bij het volkslied aan het begin van wedstrijden.

Derde politicus in een week

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Paul Ryan, had Franks al opgeroepen om op te stappen vanwege de klachten. Ryan werd er twee weken geleden over ingelicht.

Franks is de derde Amerikaanse politicus in een week tijd die vertrekt na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Gisteren stapte de Democratische Senator Al Franken op. Twee dagen daarvoor trad de bejaarde Afgevaardigde John Conyers (88), het langst zittende Congreslid, terug.

STER reclame