Talent Schuurs kwam al snel bovendrijven in Sittard

Aangepast
Perr Schuurs ANP

Wat goed is, komt snel. Het is een vaak gehoorde zin in de voetballerij. En die is zeker ook van toepassing op Perr Schuurs, de jongeling van Fortuna Sittard die donderdag zijn handtekening zette onder een contract bij Ajax.

In oktober 2016 maakte hij als 16-jarige zijn debuut in de hoofdmacht van Fortuna Sittard. Negen maanden later al werd hij gekozen tot aanvoerder. En weer vijf maanden daarna verdient de nu 18-jarige verdediger een transfer naar Ajax.

"Het verbaast me niet", vertelt Ben van Dael, de man die Schuurs in 2016 liet debuteren bij Fortuna. "Als je zo jong debuteert en dan al een dusdanig niveau hebt en daarna ook nog stappen maakt... Dan snap ik de transfer wel."

Ben van Dael als trainer van Fortuna Sittard ANP

De trainer had al snel door dat hij te maken had met een toptalent, zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Vooral zijn onbevangenheid viel me op. Jonge spelers die mogen meetrainen met de selectie zitten vaak vol stress. Dat merk je direct. Hij niet. Hij zat meteen bij de betere spelers."

Schuurs knokte zich al snel naar een basisplaats, omdat hij op de trainingen imponeerde. Van Dael: "Ik weet nog dat we een oefening deden met crossballen. Hij gaf met rechts echt een streep. Dus ik zei: 'Nu met links.' En ook dat was een streep. Dan weet je dat het buitencategorie is. Zeker voor Fortuna."

Perr Schuurs viert feest na een overwinning ANP

Na het vertrek van Van Dael kreeg de jongeling begin dit seizoen de aanvoerdersband van de nieuwe trainer Sunday Oliseh. "Dat zegt een hoop over Perr, maar ook over de rest van de groep", oordeelt Van Dael, die denkt dat er meer achter die keuze zat.

"Het aanvoerderschap voor Perr was ook een belangrijke zet van de club met het oog op zijn marktwaarde."

'Merkte op training dat Schuurs van de buitencategorie is'

Als coach van Fortuna Sittard liet Ben van Dael in 2016 Perr Schuurs als 16-jarige debuteren.

Wat Ajax betaalt voor de Limburger is niet bekend. Het contract van Schuurs gaat al per 1 januari 2018 in, maar hij maakt het seizoen op huurbasis af bij Fortuna.

Subtop

Van Dael had het liever anders gezien. "Ik had hem graag in de winterstop al bij een subtopper als FC Utrecht of Vitesse willen zien. Nu komt hij naar Amsterdam met vijftig Jupiler League-duels in de benen, terwijl dat ook twintig eredivisieduels hadden kunnen zijn."

Zijn oude trainer denkt dat Schuurs zich snel zal aanpassen bij Ajax. "Je komt toch anders binnen. Bij Fortuna is hij al vanaf de jeugd de beste. Dat is hij straks niet meer. Maar zijn persoonlijkheid kennende kan hij dat aan."

STER Reclame