Moetko: we blijven werken tot we erbij neervallen

Aangepast
Moetko bij de loting voor het WK voetbal EPA

De Russische vice-premier Vitali Moetko laat zich niet van de wijs brengen door de sancties van het Internationaal Olympisch Comité tegen zijn land en hem persoonlijk. Moetko mag zich van het IOC nooit meer laten zien bij de Olympische Spelen. Hij was minister van Sport tijdens de Spelen van Sotsji in 2014, waar op grote schaal doping werd gebruikt door de Russische sporters.

Behalve vice-premier is Moetko nu ook hoofd van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap voetbal, dat vanaf half juni in Rusland wordt gehouden. "Dit heeft geen invloed op ons werk", verklaarde hij donderdag in Moskou. Eerder liet wereldvoetbalbond FIFA ook al weten dat het besluit van het IOC geen gevolgen zou hebben voor de organisatie van het WK.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moetko laat zich niet van de wijs brengen door schorsing

"Voor de voorbereidingen maakt het niet uit. Ik ben geen actieve sporter, dus ik voorzie geen problemen. We blijven ons werk doen tot we erbij neervallen", aldus Moetko.

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA wil zich nog niet uitlaten over de positie van Moetko bij het WK voetbal. "Het oordeel van het IOC is nog zo vers dat het moeilijk is om nu al stelling te nemen. Wat doping betreft, ben ik wel voorstander van een zerotolerancebeleid."

Dinsdag besloot het IOC Rusland als land te schorsen voor de Winterspelen van volgend jaar. Alleen individuele Russen die nooit zijn betrapt op doping en kunnen bewijzen dat ze schoon zijn, worden toegelaten in Pyeongchang.

Op de vraag van journalisten of bepaalde mensen moeten opstappen, antwoordde Moetko: "Er zullen mensen moeten worden ontslagen. Maar ik moet er nu zijn voor de atleten van wie ik zeker weet dat ze onterecht worden gestraft."

De Russische president Vladimir Poetin liet gisteren al weten geen voorstander te zijn van een algehele boycot van de Olympische Spelen. "We zullen individuele sporters niet verbieden alsnog mee te doen aan de Spelen, mochten zij dat willen onder een neutrale status."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moetko bij WK-loting: Rusland is klaar voor miljoenen supporters

STER Reclame