SPD mag onderhandelen over Duitse regeringsdeelname

Aangepast
EPA

SPD-leider Martin Schulz mag met de CDU/CSU onderhandelen over regeringsdeelname. Op een partijcongres in Berlijn steunde een grote meerderheid van de leden het voorstel van de partijtop.

Schulz moet van de leden wel alle mogelijkheden openhouden, zoals gedoogsteun aan een minderheidsregering of het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Ook moeten de leden een eventueel regeerakkoord van de partij met de christendemocraten eerst goedkeuren.

De eerste gesprekken tussen de sociaaldemocratische SPD en de CDU/CSU staan volgende week op de agenda.

Impasse

Na de verkiezingen in september ontstond een impasse in de Duitse politiek. Na anderhalve maand klapten de onderhandelingen tussen de CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen. Daardoor leek de kans op nieuwe verkiezingen groot.

De SPD vormde de afgelopen vier jaar een regering met de CDU/CSU onder leiding van bondskanselier Merkel, maar verkoos na een ongekende verkiezingsnederlaag een rol in de oppositie. Tot twee keer toe weigerde de partij aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Maar onder druk van president en SPD-prominent Steinmeier ging Schulz twee weken geleden alsnog akkoord met coalitiebesprekingen.

Jeroen Wollaars
@wol
SPD stemt vóór: Schulz mag gesprek met Merkel aangaan. Hij hoeft een GroKo niet op voorhand uit te sluiten zoals de Jonge Socialisten wilden
1 jaar geleden

Op het partijcongres is Schulz ook herkozen als leider van de SPD. Hij was de enige kandidaat en bijna 82 procent van de leden steunde zijn kandidatuur.

Eerder vandaag pleitte Schulz voor de oprichting van een "Verenigde Staten van Europa". Daarvoor wil hij een nieuwe Europese grondwet invoeren, met meer integratie. Landen die niet willen meedoen, zouden automatisch de Europese Unie moeten verlaten.

STER Reclame