Op dashcambeelden is te zien dat het slachtoffer ervandoor gaat EPA

Een blanke oud-politieman is door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. Volgens de rechter is er sprake van doodslag.

Het gaat om een incident uit 2015 in de staat South Carolina. De agent, Michael Slager, schoot het slachtoffer Walter Scott vijf keer in zijn rug toen deze ervandoor ging nadat hij aan de kant was gezet vanwege een kapot remlicht.

In mei bekende Slager schuld voor het schenden van de burgerrechten van Scott door op hem te schieten. Volgens de agent handelde hij uit zelfverdediging. Hij stelt dat hij en Scott hebben gevochten voordat hij op de man schoot. Het slachtoffer zou daarbij hebben geprobeerd om het dienstwapen van de agent af te pakken.

De agent werd kort na het incident ontslagen. De politiechef van de stad North Charleston zei dat de beelden van de schietpartij hem "misselijk" maakten. De beelden werden gemaakt door een omstander en gingen de wereld over.

Verontwaardiging

De zaak leidde tot enorme verontwaardiging in de VS, maar ook internationaal. De rellen die in dit soort gevallen vaak uitbreken bleven in Charleston uit, mogelijk vanwege de oproep van de familie van Scott om kalm te blijven.

Vorig jaar werd de rechtszaak tegen Slager ongeldig verklaard. De jury (elf witte leden, een zwarte) kon het na vier dagen van overleg niet eens worden over wat hem ten laste zou moeten worden gelegd: moord of doodslag. Daarop blies de rechter de zaak af, maar die werd later heropend.

STER reclame