ANP
NOS VoetbalAangepast

Oranje wacht pittige loting in Nations League

Het Nederlands elftal wacht een loodzware groepsindeling voor de Nations League, de nieuwe competitie waarin vier tickets voor het EK 2020 op het spel staan. Oranje is ingedeeld in pot 3 en kan theoretisch in een groep met zowel Duitsland als Frankrijk terecht komen.

De UEFA maakte donderdag bekend dat Duitsland, Portugal, België en Spanje de groepshoofden zijn van de topdivisie A. Frankrijk, Engeland, Italië en Zwitserland zitten tijdens de loting in pot 2. Oranje zit in dezelfde pot als Polen, IJsland en Kroatië.

De Nations League telt vier divisies die allemaal zijn opgedeeld in drie potten. De hoogstgeplaatste landen op de ranking vormen divisie A. De zwakste landen zitten in divisie D.

Uit elke pot wordt tijdens de loting op 24 januari 2018 een land getrokken, waaruit vervolgens een groep van drie landen ontstaat.

 • UEFA
  De potindeling van topdivisie A
 • UEFA
  De potindeling van divisie B
 • UEFA
  De potindeling van divisie C
 • UEFA
  De potindeling van divisie D

De landen uit de verschillende groepen spelen in september, oktober en november 2018 een minicompetitie met uit- en thuisduels. De winnaars van die poules promoveren naar een hogere divisie. Wie als laatste eindigt, degradeert naar een lagere divisie.

De resultaten van de Nations League hebben ook invloed op de loting voor de EK-kwalificatie. Het is nog altijd gebruikelijk dat de nummers één en twee van de reguliere kwalificatiereeks zich op mogen maken voor het eindtoernooi in 2020. Dat zijn twintig landen. Vier landen maken vervolgens via de Nations League ook nog kans om zich te plaatsen.

Ook Andorra maakt kans

Elke divisie uit de Nations League krijgt namelijk één ticket en er worden play-offs gespeeld. Zo kan het zijn dat zelfs Andorra zich plaatst voor het EK via de play-offs van divisie D.

Zelfs wanneer Nederland zich via de reguliere EK-kwalificatie niet plaatst, dan is er via de Nations League toch nog een mogelijkheid. Tenminste, als er genoeg landen in de divisie zijn die zich direct hebben geplaatst via de kwalificatiereeks. In dat geval mag Nederland met drie andere landen spelen om één ticket.

UEFA
Het schema van de Nations League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl