Een confrontatie in Jeruzalem tussen een Palestijnse demonstrant en de Israëlische politie Reuters

Demonstraties in de Palestijnse gebieden tegen president Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zijn uitgelopen op confrontaties met Israëlische ordetroepen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn enkele tientallen demonstranten licht gewond geraakt, voornamelijk doordat ze traangas hebben ingeademd.

Actievoerders in de Westbank hebben banden in brand gestoken en met stenen gegooid naar Israëlische militairen. In de Gazastrook werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand, en posters van president Trump. Ook in Ramallah en Betlehem waren incidenten. De onrust brengt mogelijk de Kerstviering in Betlehem in gevaar.

Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit de Gazastrook drie raketten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. Een daarvan zou daadwerkelijk het grondgebied van Israël hebben bereikt. Als vergelding heeft het leger aanvallen uitgevoerd op twee militaire posten van Hamas in Gaza.

Hevige protesten verwacht

Als reactie op Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zijn Palestijnen een protest van drie dagen begonnen. Scholen en winkels zijn dicht, en overal gaan demonstranten de straat op. De radicale beweging Hamas, die de lakens uitdeelt in de Gazastrook, heeft opgeroepen tot een nieuwe intifada tegen Israël.

De verwachting is dat de protesten in de Palestijnse gebieden morgen nog heviger zullen zijn, als de meeste moslims vrij zijn voor het vrijdagmiddaggebed. Ook in andere islamitische landen worden morgen protesten verwacht tegen Trumps beslissing. Zo gaan Iraniërs na het vrijdagmiddaggebed in de hoofdstad Teheran de straat op.

De islamitische terreurorganisatie al-Shabaab in Somalië riep in een radioboodschap op de wapens tegen de Verenigde Staten en Israël op te nemen, nu "deze vijanden van Allah een nieuwe oorlog tegen moslims zijn begonnen".

In Amsterdam heeft een man met een Palestijnse vlag de ruiten ingegooid bij een koosjer restaurant, maar over zijn motief is niets bekend.

STER reclame