Stadio Olimpico in Rome
NOS VoetbalAangepast

Amsterdam grijpt naast openingswedstrijd EK 2020

De openingswedstrijd van het EK voetbal van 2020 wordt in het Olympisch Stadion in Rome gespeeld. Ook Amsterdam was in de race om de openingswedstrijd te huisvesten, maar de keuze van de Europese voetbalbond UEFA viel op de Italiaanse hoofdstad.

Vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA wordt het EK in 2020 in dertien landen gespeeld. Amsterdam is nu op de Europese titelstrijd samen met Boekarest gastheer van de wedstrijden in groep C.

De andere speelsteden zijn dus Rome en Bakoe (groep A), Sint-Petersburg en Kopenhagen (Groep B), Londen en Glasgow (groep D), Bilbao en Dublin (groep E) en München en Boedapest (groep F).

Brussel kreeg helemaal geen wedstrijd toegewezen. Het was aanvankelijk de bedoeling het openingsduel in de Europese hoofdstad te spelen.

Omdat de bouw van een nieuw stadion door juridische problemen nog niet is begonnen, zal daar echter helemaal niet worden gespeeld. "Dit is een ontgoocheling met verschillende negatieve gevolgen", verklaarde voorzitter Grard Linard van de Belgische voetbalbond.

Rome gastheer van openingswedstrijd EK 2020

Brussel loopt niet alleen veel inkomsten mis. Ook speelt de nationale voetbalploeg van België op het EK van 2020 niet voor eigen publiek. "We bleven erin geloven dat we het EK in 2020 mede konden organiseren, maar ondanks onze inspanningen is het niet gelukt", aldus Linard.

Zeven duels op Wembley

Wembley in Londen huisvest in totaal zeven wedstrijden, inclusief de halve finales en de finale, zo werd al eerder bekend. Amsterdam krijgt naast drie groepsduels ook een achtstefinaleduel.

Elk gekwalificeerd land speelt in ieder geval twee thuiswedstrijden, in het geval van Nederland is dat dus twee keer in de Johan Cruijff Arena.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl