EPA

In Athene is de Turkse president Erdogan begonnen met zijn staatsbezoek aan Griekenland. De sfeer rond het bezoek is gespannen. Het is voor het eerst in meer dan zestig jaar dat een Turks staatshoofd een officieel bezoek brengt aan het buurland.

Erdogan werd vanochtend ontvangen door de Griekse president Pavlopoulos. De twee spraken onder meer over een internationaal erkend verdrag uit 1923, waarin de grenzen tussen Turkije en Griekenland zijn vastgesteld. Erdogan zei gisteren in een interview op de Griekse televisie nog dat dat verdrag moet worden geactualiseerd, maar volgens Griekenland is er niet over te onderhandelen.

Onder druk

Deze uitspraken hebben het bezoek van Erdogan onder druk gezet, zegt correspondent Conny Keessen. "De ontmoeting tussen Pavlopoulos en Erdogan liep daardoor uit op een uitwisseling van scherpe diplomatieke taal, in plaats van de gebruikelijke vriendelijke welkomstwoorden voor de camera."

Ook riep Erdogan Griekenland nogmaals op om de acht Turkse militairen uit te leveren, die na de mislukte coup van vorig jaar naar Griekenland vluchtten. Het Griekse hooggerechtshof hield de uitlevering tegen en de militairen hebben in Griekenland asiel aangevraagd.

Later op de dag sprak Erdogan met de Griekse premier Tsipras. De twee spraken af om verder te praten om het onderlinge vertrouwen te verbeteren. "We hebben geprobeerd misverstanden uit de wereld te helpen en elkaar beter te begrijpen", zei Tsipras na afloop.

Moslimminderheid

Morgen bezoekt Erdogan een moslimminderheid in het noorden van Griekenland. Volgens Erdogan heeft deze groep geen religieuze vrijheid doordat de imams door de Griekse staat worden benoemd en niet door de bevolking worden gekozen.

Hoewel deze groep al honderden jaren in Griekenland woont en het Griekse staatsburgers zijn, noemt Erdogan het een Turkse minderheid.

STER reclame