NOS SportAangepast

Andere Tijden Sport: van bocht 13 tot Albertville

Een beruchte bocht op de olympische bobsleebaan, faalangst op de schaats en een zeezeiler die overboord slaat. Maar ook in Andere Tijden Sport: een ontmoeting van de laatste drie helden van de Elfstedentocht en de vraag: hoe versla je de Russen met ijshockey?

Dat zijn in het kort de ingrediënten van een nieuwe winterserie van vijf ATS-afleveringen die vanaf 7 januari elke zondag op NPO 1 te zien is.

Nieuwe serie Andere Tijden Sport: bocht 13 en man overboord

Drie Elfstedenhelden: met Reinier en Henk naar Evert in Canada (zondag 7 januari, 22.15 uur)

Henk Angenent, Evert van Benthem en Reinier Paping. In de Nederlandse sportgeschiedenis nemen zij, als de drie laatste winnaars van de Elfstedentocht, een unieke plek in.

Van Benthem won de tocht der tochten zelfs twee keer, in 1985 en 1986. Om de jaarlijkse stoet van fans te ontvluchten, emigreert hij in 1999 met zijn gezin naar Canada. Daar wordt de schaatsheld weer de boer die hij wil zijn.

Drie helden van de Elfstedentocht: Henk Angenent, Evert van Benthem en Reinier Paping

Paping, glorieuze winnaar van de barbaarse Elfstedentocht van 1963, is inmiddels 86 jaar. Andere Tijden Sport hoort van hem dat hij graag nog eens Van Benthem, in 1985 zijn opvolger na 22 lange jaren zonder tocht, in Canada zou willen opzoeken. Ook Angenent, in 1997 de laatste winnaar, voelt daar wel wat voor. Het werd een memorabele ontmoeting van drie Elfstedenhelden in een winters landschap.

Hans Horrevoets

Man overboord: de tragische dood van zeezeiler Hans Horrevoets (zondag 14 januari, 22.15 uur)

Een tragisch ongeluk tijdens de Volvo Ocean Race van 2006. Hans Horrevoets, de ervaren Nederlandse zeiler van de ABN Amro 2, slaat tijdens de zware storm op de Atlantische Oceaan overboord. De andere zeilers zetten alles op alles om Hans uit het water te halen. Daarin slagen ze uiteindelijk, maar ze kunnen zijn leven niet meer redden.

Hoe kon het gebeuren? Was het pech? Aanvankelijk liep alles op rolletjes. De negen maanden durende zeiltocht kende vele tussenstops en de 'jongerenboot' van ABN Amro 2, met Horrevoets als ervaren rot, deed het verrassend goed.

In de zevende etappe ging het mis

Zijn vriendin Petra van Rij kwam regelmatig over met dochter Bobby. En in Kaapstad raakte ze zwanger van een tweede kindje. In de zevende etappe, van New York naar Portsmouth, ging het mis.

Andere Tijden Sport maakt een reconstructie van de fatale reis en praat met de zeilers die erbij waren, met sportief directeur Roy Heiner, vriend van Horrevoets, en met vriendin Petra.

Bart Veldkamp

Faalangst en olympisch goud: Bart Veldkamp en de weg naar Albertville (zondag 21 januari, 22.15 uur)

In 1992 wint Bart Veldkamp goud op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville. Hij verlost Nederland daarmee van een trauma. Sinds 1976 (Piet Kleine) haalde het Nederlandse mannenschaatsen namelijk nooit meer een gouden medaille op de Spelen.

Veldkamp maakt deel uit van de 'Haagse bende', een groep jonge schaatsers, met ook Ben van der Burg en Thomas Bos, die eind jaren tachtig vanuit schaatsbaan De Uithof Nederland verovert.

Vijf kilometer mislukt

Veldkamp is een perfectionist en een twijfelaar. En wat weinig mensen weten: hij gaat geregeld gebukt onder faalangst. Voor de Spelen van 1992 heeft hij zich minutieus voorbereid. Hij verblijft in het hooggelegen Davos, ideaal vanwege zijn astma, en reist pas laat af naar Albertville. Daar gaat eerst alles mis: zijn 5 kilometer mislukt omdat hij in tegenstelling tot zijn concurrenten op schuurpapier-ijs rijdt.

Het chagrijn is groot. Bart is koortsig en voelt zich beroerd. Het dagboek dat hij bijhoudt spreekt boekdelen. Als ze me nu zouden neerknallen, zou ik het niet eens erg vinden. Maar hij herpakt zich wonderwel. Andere Tijden Sport reist met Bart Veldkamp van Davos naar Albertville, dezelfde reis die hij in 1992 maakte, en neemt hem mee terug naar het mooiste moment in zijn carrière.

De bobslee van Edwin van Calker tijdens de Spelen in Vancouver

Doodsangst in de bobslee: Edwin van Calker en het trauma van bocht 13 (zondag 28 januari, 22.15 uur)

Was hij een angsthaas of juist moedig? Acht jaar geleden neemt bobsleepiloot Edwin van Calker een van de meest besproken beslissingen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op het allerlaatste moment besluit hij niet van start te gaan met zijn viermansbob tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010.

Hij vindt de baan te onveilig. Vooral bocht 13 is berucht. Daar, maar ook in andere bochten, zijn op trainingen al vele ongelukken gebeurd. En bij een training nog vóór de start van de Spelen verongelukt een Georgische rodelaar op de olympische baan.

Van medaillekandidaat naar kop van jut

Van Calker weet het zeker: hij is niet van plan zijn leven en dat van zijn teamgenoten in de waagschaal te stellen. De beslissing slaat in als een bom. In één klap verandert hij van medaillekandidaat in de nationale kop van jut. Andere Tijden Sport reconstrueert de gebeurtenissen die leidden tot deze beslissing. En de broers Van Calker keren terug op de baan waar hun droom in een nachtmerrie veranderde.

.

Het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey: hoe versla je de Russen? (zondag 4 februari, 22.15 uur)

Het wordt 'The Miracle on Ice' genoemd. De overwinning van het Amerikaanse ijshockeyteam op de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Terwijl de Koude Oorlog op zijn hevigst is, sleept Team USA een nooit verwachte gouden medaille in de wacht.

Het valt samen met de hoogtijdagen van het Nederlandse ijshockey. Ook 'wij' zijn erbij, die Winterspelen, voor de eerste en enige keer. Het Nederlandse ijshockeyteam hoort, mede dankzij de inbreng van diverse 'Canadese Nederlanders', tot de beste acht van de wereld. Natuurlijk hebben 'wij' niets van doen met The Miracle on Ice. Of wel?

Een geheim boekje

In aanloop naar de Spelen traint het team van de Sovjet-Unie diverse keren in Nederland. De Zweedse bondscoach van Nederland, Hans Westberg, ontwikkelt een strategie om de Red Army te bestrijden. Hij houdt een boekje bij waarin één vraag centraal staat, een vraag die de hele ijshockeywereld in die periode bezighoudt: hoe versla je de Russen? De Amerikaanse coach, Herb Brooks, is dan ook zeer geïnteresseerd in dat boekje.

Programma winterserie Andere Tijden Sport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl