AFP

President Trump heeft Saudi-Arabië opgeroepen om onmiddellijk noodhulp toe te laten in Jemen. Saudi-Arabië sloot begin november de havens en vliegvelden in Jemen als vergelding voor een raketaanval vanuit het land. Door die blokkade konden ook hulpverleners en goederen nauwelijks bij de Jemenitische bevolking komen.

Eind november konden de hulpverleners voor het eerst weer Jemen in, maar doordat de blokkade nog steeds niet volledig is opgeheven, dreigen er enorme voedsel- en watertekorten in het land. Volgens de VN staan zeven tot acht miljoen mensen op de rand van de hongerdood.

Trump zegt dat Saudi-Arabië per direct weer moet toestaan dat er voedsel, brandstof, water en medicijnen naar de bevolking worden gebracht. "Dit moet onmiddellijk worden gedaan op humanitaire gronden", zei Trump.

Afhankelijk van import

Naast de dreigende hongerdood, heeft Jemen onlangs te maken gehad met de grootste uitbraak van cholera in de recente geschiedenis. Daarbij raakten ongeveer een miljoen mensen besmet en vielen zo'n 2000 doden. Door het tekort aan brandstof liggen drinkwater- en rioolzuiveringssystemen stil en dreigen er nieuwe cholera-uitbraken.

De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) zegt dat er inmiddels weer wat voedsel en brandstof is aangekomen in zeker twee havens, maar waarschuwt dat het veel te weinig is voor de bevolking. Jemen is bijna volledig afhankelijk van de import van voedsel, brandstof en medicijnen en sinds het begin van de burgeroorlog, zo'n drie jaar geleden, zijn er al groeiende tekorten in het land.

De Amerikaanse en Saudische regering hebben aan het begin van Trumps presidentschap publiekelijk de banden aangehaald, nadat de relatie onder de regering-Obama was verslechterd. Trump maakte zijn eerste internationale reis naar het land en tekende er een enorme wapendeal. Destijds zei Trumps minister van Buitenlandse Zaken dat die wapens ook in Jemen gebruikt konden worden.

Jeruzalem

Nadat Trump deze week had aangekondigd te overwegen de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, waarschuwde koning Salman van Saudi-Arabië dat die stap gevaarlijk zou zijn voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Vannacht sprak de regering zich harder uit: Saudi-Arabië zegt nu dat de VS laat zien vooringenomen te zijn tegen de rechten van de Palestijnen.

STER reclame