Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Bangladesh zet plan overplaatsen 100.000 Rohingya in gang

Bangladesh is begonnen met de uitvoering van een controversieel plan om in november 2019 100.000 Rohingya-vluchtelingen te hebben overgeplaatst naar een afgelegen eiland voor de kust. Dat meldt CNN. Vorige week gaf de Bengalese minister van Planning zijn goedkeuring aan het plan, waarvan Human Rights Watch eerder zei dat het een "humanitaire catastrofe in de maak" is.

Bangladesh heeft zwaar te lijden onder de enorme Rohingya-vluchtelingenstroom vanuit Myanmar. Het plan om 100.000 vluchtelingen naar het eiland over te brengen is een poging om de last te verlichten, maar het voornemen stuit op kritiek van onder meer de VN en mensenrechtenorganisaties.

Modderpoel

Op het eiland van 30.000 hectare, op zo'n 60 kilometer van de Bengalese kust, komen 1500 barakken en andere voorzieningen te staan. Bij hoogwater loopt het grotendeels onder. "Bangladesh wil het land opspuiten en kustversteviging aanbrengen. Of dat zo goed gaat helpen als ze zeggen, is nog lang niet zeker", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

"De vluchtelingen worden op een eiland gedumpt dat nergens goed voor is, het is een modderpoel", zegt Maas. "Ze kunnen niet terug zwemmen. De enige verbinding die ze krijgen, is die van de overheid. Zelfs als ze het eiland droog krijgen, groeit daar nog niks. Je kunt niks doen, alleen maar in een barak zitten. Het is vragen om ziektes en andere ellende. Daarom zijn hulpverleningsorganisaties daar faliekant tegen."

Er zijn nog veel onzekerheden rond het plan en de toekomst van de vluchtelingen. Bangladesh en buurland Myanmar, waar de vluchtelingen vandaan komen, hebben een akkoord gesloten, maar "het is onduidelijk wie er op het eiland moeten zitten en hoeveel er terug mogen naar Myanmar."

Etnische zuiveringen

Sinds augustus zijn ruim 600.000 Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar, gevlucht voor het geweld van het Myanmarese leger. Er waren al 300.000 Rohingya-vluchtelingen in het land.

De VN spreekt van "grootschalige mensenrechtenschendingen" en "etnische zuiveringen" in Myanmar tegen Rohingya, die door het land als illegale immigranten worden beschouwd en al decennialang als tweederangsburgers worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl