De entree van de Russisch ploeg tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2016
NOS SportAangepast

Rusland stapt naar internationaal sporttribunaal CAS

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) legt zich niet neer bij de schorsing voor de Winterspelen van Pyeongchang 2018 door het Internationaal Olympisch Comité. Een uurtje na het besluit van het IOC kondigde het ROC aan naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen voor een beroepszaak.

Volgens ROC-voorzitter Aleksander Zjoekov zullen de verbannen sporters zelf naar het CAS stappen om hun zaak te bepleiten. Zjoekov is persoonlijk als IOC-lid geschorst vanwege zijn rol in de omvangrijke, door de staat geregisseerde dopingpraktijken bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014.

'Beledigend en vijandig'

Het pakket aan strafmaatregelen van het IOC, dat alleen nog 'schone' Russen op uitnodiging en met neutrale kleding en onder neutrale vlag bij Pyeongchang 2018 aan het werk wil zien, kwam dinsdag keihard aan in de Russische sportwereld.

De voorzitter van de Russische schaatsbond noemde de IOC-schorsing beledigend en vijandig. "Dit zal de olympische beweging schade toebrengen." De preses van de curlingbond sprak van een "onprofessionele beslissing". "Deze maatregelen zijn onder druk genomen."

Het waren niet de enige felle reacties uit het Russische kamp. De staatstelevisie was er snel bij om, bij monde van een woordvoerder van de tv-holding WGTRK, te zeggen dat de Spelen van Pyeongchang nu niet op hun zenders te zien zullen zijn. Een opvallend besluit, aangezien niet alle Russische sporters bij voorbaat worden uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl