Een controle van vlees in een slachterij (archief)
NOS Nieuws

'Misstanden in slachthuizen: valse steekproeven en vlees onder de poep'

Vleescontroles in Nederlandse slachthuizen worden gemanipuleerd, vlees zit er onder de poep en er heerst "een grimmige angstcultuur". EenVandaag sprak twee vleeskeurmeesters die de noodklok luiden over de situatie in slachthuizen. Ze noemen de keuringen "één groot toneelstuk".

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat de kritiek van de twee controleurs geen recht doet aan de situatie. "Er is geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees."

De NVWA voerde vier jaar geleden een verbeterplan in voor de sector, in reactie op een aantal grote vleesschandalen. In tussentijdse evaluaties is de autoriteit positief over de nieuwe manier van controleren, maar volgens de keurmeesters kloppen de resultaten van die evaluaties niet.

Gerommeld

De keurmeesters, die anoniem willen blijven, zeggen bij EenVandaag dat afwijkingen in het vlees worden weggesneden, zodat de kwaliteit beter lijkt. Ook klagen ze over de snelheid waarmee in sommige slachthuizen gecontroleerd moet worden. In grote slachterijen moeten zo'n 650 karkassen worden nagekeken en zouden keurmeesters zo'n 11 seconden per karkas hebben.

Volgens de NVWA is het aantoonbaar onjuist dat er gerommeld wordt bij de keuringen. Zo zijn de proeven van de keurmeesters onaangekondigd en voert een toezichthoudend dierenarts ook nog eens onaangekondigde steekproeven uit. Ook zou de snelheid bij de keuringen door de NVWA en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) worden bepaald en gaan slachthuizen daar niet zelf over.

Dat de dierenartsen bedreigd worden in de slachthuizen, zoals de keurmeesters zeggen, wordt ontkend door de NVWA. Intimidatie wordt volgens de dienst niet getolereerd. "Wanneer zich dit onverhoopt toch voordoet, neemt de NVWA maatregelen." Dat zou in sommige gevallen betekenen dat keuringen worden gestaakt en dat er niet meer kan worden geslacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl