Rode Kruis-team geland op Schiphol

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Floortje Dessing terug in Nederland

Het team van het Rode Kruis dat met programmamaakster Floortje Dessing dagen vastzat in Jemen, is geland op Schiphol. Gisteren konden ze de Jemenitische hoofdstad Sanaa al ontvluchten.

Via buurland Djibouti zijn ze naar Nederland gekomen. Op de luchthaven blikt Dessing kort terug op de hectische tijd in Jemen, waar ze in een kelder schuilden vanwege de hevige gevechten. "We zaten in een soort gevangenis, zo voelde het een beetje."

Voorstelling

Dessing zegt dat ze in haar schuilplaats voortdurend het geluid van granaatinslagen en tanks hoorde. "En dan probeerde ik me voor te stellen wat er buiten die muur gebeurde."

Hulpverlening in Jemen werd begin vorige maand praktisch onmogelijk gemaakt doordat Saudi-Arabië het land had afgegrendeld van de buitenwereld.

Die blokkade is inmiddels deels opgeheven en de hulpverlening met voedsel en geneesmiddelen komt weer op gang. Naast het Rode Kruis zijn meerdere hulporganisaties in het land actief, waaronder Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en Care.

De hevige strijd in Jemen, die ruim twee jaar aan de gang is, heeft aan ruim 10.000 mensen het leven gekost. Er heersen ziektes en door een lucht-, zee- en landblokkade is er een groot voedseltekort.

Het conflict, dat begon met het verjagen van de Jemenitische regering door de Houthi-rebellen, is uitgedraaid op een machtsstrijd tussen de grootmachten in de regio: het soennitische Saudi-Arabië aan de zijde van de regering en het sjiitische Iran dat de Houthi's steunt.

STER Reclame