ANP

Rosenborg BK draait de plannen om in januari op trainingskamp te gaan naar Dubai terug. Maandag stemde het bestuur van de Noorse club nog in met de controversiële reis, maar na kritiek van supporters ziet de club er een dag later toch van af.

Na de bekendmaking van de trip barstte een storm van kritiek los onder supporters. De officiële supportersclub noemde het 'walgelijk' dat de club zich wil verbinden aan een stad die onderdeel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten, een land dat geassocieerd wordt met het schenden van mensenrechten zoals het uitsluiten van homoseksuelen en het discrimineren van vrouwen.

'Verkeerde beslissing genomen'

"Wij willen op de sterkst mogelijke manier benadrukken dat het een walgelijke fout is van de club. Wij moedigen het bestuur ten zeerste aan om de plannen van het trainingskamp in Dubai terug te draaien. Het land is in strijd met de waarden van onze club", liet de supportersclub Kjernen maandag weten in een verklaring.

Rosenborg zegt dat de club koos voor de oliestaat om de sportieve uitdaging en zag de ophef niet aankomen . "We hebben de politieke kanten van de beslissing om naar Dubai te gaan onderschat. Uit respect voor de reacties die zijn gekomen, hebben we de beslissing teruggedraaid", zegt sportdirecteur Stig Inge Bjornebye dinsdag op een ingelaste persconferentie.

"We moeten erkennen dat we de beslissing een beetje snel hebben genomen. We hebben het trainingskamp teruggedraaid en daar moeten we van leren", voegt algemeen directeur Tove Moe Dyrhaug toe. "Dit leert ons dat we langer de tijd moeten nemen. Deze keer hebben we de verkeerde beslissing genomen."

Onder toeziend oog van een sjeik werkte Feyenoord in 2015 een oefenwedstrijd af in Dubai ANP

Ook Malmö ging niet

De landskampioen van de Noorse competitie is niet de enige club die naar aanleiding van kritiek een trainingskamp in Dubai heeft afgeblazen. Eerder draaide de Zweedse Club Malmö FF de plannen terug na felle kritiek van de aanhang van de club. "Wij denken niet dat de club een staat moet sponsoren die homoseksuelen en slaven straft", was afgelopen winter de reactie van de officiële supportersclub.

Verschillende Deense clubs zijn de laatste jaren wel op trainingskamp geweest in Dubai, waaronder FC Kopenhagen, Brøndby IF en FC Midtjylland. Ook de Deense nationale ploeg reisde vijf keer af naar de oliestaat ter voorbereiding op een EK of WK, maar besloot dit jaar, eveneens vanwege de kritiek, uit te wijken naar een ander land. In Nederland reisden Ajax, PSV en Feyenoord in voorgaande jaren af naar Dubai om te trainen.

De directie van Rosenborg gaat de komende periode benutten om op zoek te gaan naar een alternatief voor een trainingskamp in januari.

STER reclame