Trump op Time-shortlist Persoon van het Jaar

Aangepast
Time Magazine riep Donald Trump vorig jaar uit tot invloedrijkste persoon Reuters

Het weekblad Time heeft de shortlist bekendgemaakt voor zijn verkiezing van 'Person of the Year' en daar staat ook Donald Trump op. Aan de ene kant is dat niet gek: het blad verkiest ieder jaar de invloedrijkste persoon of organisatie. Aan de andere kant: Trump en Time, met wie de president een haat-liefdeverhouding heeft, liggen vanwege de verkiezing in de clinch.

Trump werd vorig jaar al uitgeroepen tot Persoon van het Jaar en volgens de president wil het blad dat dit jaar waarschijnlijk opnieuw doen. Het 'waarschijnlijk' vond de president niet goed genoeg en hij bedankte voor de eer.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Time Magazine called to say that I was PROBABLY going to be named “Man (Person) of the Year,” like last year, but I would have to agree to an interview and a major photo shoot. I said probably is no good and took a pass. Thanks anyway!
12 maanden geleden

Time-chef Alan Murray zei over de opmerking van Trump: "Het is een bullshit-verhaal". Volgens hem staat helemaal niet vast dat Trump wederom gekozen wordt. Morgen weten we het zeker, dan maakt het blad zijn keuze bekend.

De overige negen genomineerden

- Amazon-oprichter Jeff Bezos. Hij zou inmiddels de rijkste man ter wereld zijn met een geschatte waarde van meer dan 100 miljard dollar.

- De 'Dreamers'. Dit is een groep illegale immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen of daar zijn geboren. Hun verblijf in de VS staat op de helling door een plan van de Amerikaanse regering.

- Patty Jenkins, regisseur van Wonder Woman. Zij is de eerste vrouw die een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in het eerste weekend dat de film draaide.

- De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un. Zijn nucleaire programma en rakettesten hebben oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland veroorzaakt en een felle woordenstrijd met Trump.

- Colin Kaepernick, quarterback in de NFL. Hij was de eerste die knielde tijdens het volkslied voorafgaand aan een wedstrijd in de National Football League om te protesteren tegen politiegeweld en racisme. Velen anderen volgden en dat leidde tot controverse, zeker nadat Trump zich ermee had bemoeid.

- De #MeToo-beweging. Onthullingen over seksueel wangedrag door mannen overspoelen Hollywood, de media, bedrijfsleven en politiek na de eerste geruchtmakende zaak tegen producer Harvey Weinstein.

- Robert Mueller. De speciaal aanklager die onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Hij werd benoemd nadat Trump FBI-chef James Comey had ontslagen.

- Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Hij heeft vele zakenmensen en leden van het koninklijk huis laten oppakken op verdenking van corruptie. Daarnaast lijkt hij op een ramkoers met Iran te liggen en lijkt hij thuis hervormingen te willen doorvoeren. Zo mogen vrouwen in Saudi-Arabië autorijden.

- De Chinese president Xi Jinping. Hij breidde onlangs zijn macht fors uit en werd de sterkste Chinese leider in jaren. Ook op het wereldtoneel lijkt hij een steeds grotere rol te spelen.

De Time-verkiezing van 'Person of the Year' is een traditie die teruggaat tot 1927. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Amerikaanse president vaker dan één keer wordt gekozen. Harry S. Truman, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama werden ieder twee keer verkozen, Franklin D. Roosevelt zelfs drie keer.

STER Reclame