Een islamitische strijder in de hoofdstad Bangui AFP

Bij verschillende incidenten in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen, onder wie vier VN-militairen.

De toedracht is niet helemaal duidelijk. De regering van het land meldt dat gevechten tussen christelijke milities en islamitische rebellen in de buurt van de centraal gelegen stad Ippy aan tien mensen het leven hebben gekost.

Maar andere bronnen melden dat zondag bij Ippy strijd is geleverd tussen rivaliserende islamitische facties. Bij die gevechten zouden vijf strijders zijn omgekomen en tientallen mensen gewond zijn geraakt, onder wie burgers.

De vier blauwhelmen zijn omgebracht bij aanslagen bij het nabijgelegen Bria. Ze waren afkomstig uit Mauritanië en Zambia.

Geweld weer opgelaaid

Het is al vier jaar onrustig in het Afrikaanse land, waar in 2013 christelijke en islamitische strijdgroepen tegenover elkaar kwamen te staan. Frankrijk kwam militair tussenbeide, waarna een VN-vredesmissie de rust moest bewaren.

Maar afgelopen maanden is het geweld weer opgelaaid. Volgens de Verenigde Naties zijn ruim een miljoen mensen op de vlucht, dat is bijna een kwart van de bevolking.

STER reclame