De vrouw van de Saudische blogger Raif Badawi, die tien jaar cel en 1000 stokslagen kreeg wegens godslastering
NOS NieuwsAangepast

'Steeds fellere discriminatie en vervolging niet-gelovigen'

Vrijdenkers, atheïsten en agnosten worden steeds feller gediscrimineerd en vervolgd. Ze kunnen bijvoorbeeld geen baan krijgen, mogen niet trouwen of worden uit de ouderlijke macht gezet. In sommige, vaak islamitische, landen komen ze zelfs in de gevangenis, worden ze gestenigd of krijgen ze stokslagen.

Dat staat in het rapport Freedom of Thought 2017 van de Internationale Humanistische en Ethische Unie. In 85 van de 196 erkende staten in de wereld worden de rechten van ongelovigen geschonden, soms ernstig. Godslastering is strafbaar in 59 landen, waarvan 36 ook daadwerkelijk straffen geven. En in dertien, vooral streng-islamitische, landen staat de doodstraf op afvalligheid.

Heksenjacht

In het rapport wordt gesignaleerd dat het geweld tegen ongelovigen soms niet of nauwelijks wordt aangepakt. "Het zijn regelmatig medeburgers die gewelddadig zijn tegenover afvalligen, of ze worden daartoe aangezet", zegt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond. "In Maleisië riep onlangs nog een minister op tot een heksenjacht op afvallige moslims. Ongelovigen in deze landen hebben twee opties: je wordt onzichtbaar of je bent doelwit."

In onder meer India, Pakistan, Saudi-Arabië en Sudan werden ongelovigen dit jaar actief vervolgd. Het Humanistisch Verbond roept Nederland op om zich in te zetten voor de vrijheid van niet-gelovigen. "Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet."

Het rapport wordt vandaag aangeboden aan het Europees Parlement en donderdag aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl