NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5/12: Sinterklaasavond en mag Rusland naar Winterspelen?

Goedemorgen! Het IOC bepaalt vandaag of Rusland mee mag doen aan de Winterspelen van over twee maanden. De EU komt met een lijst met belastingparadijzen en Nederland maakt zich op voor Sinterklaasavond.

Vandaag is het vrijwel droog en vooral in de kustprovincies schijnt af en toe de zon. Het wordt 7 tot 9 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het IOC laat vandaag weten of Rusland mag deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Vanwege het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sochi, dreigt het IOC alle Russische sporters te weren van de Spelen in februari volgend jaar.

• De Nederlandse curlingmannen beginnen vandaag hun strijd om één van de laatste twee tickets voor de Olympische Winterspelen te bemachtigen. Van 5 tot en met 10 december doen ze mee aan een toernooi in het Tsjechische Pilsen.

• Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, gaat vandaag om de tafel met techbedrijven. Het gesprek gaat over nepnieuws, en vindt achter gesloten deuren plaats. Beide partijen hebben laten weten nadien geen uitleg te geven aan pers.

• De EU maakt de zwarte lijst van belastingparadijzen bekend. Op de lijst staan de landen waarvan de wetgeving het mogelijk maakt dat mensen en bedrijven hun fiscale verplichtingen kunnen ontlopen. Door onthullingen in de zogenoemde Panama Papers en recent, de Paradise Papers, is de zwarte lijst in een stroomversnelling geraakt.

Wat heb je gemist?

Spotify heeft bekendgemaakt welke artiesten en nummers het meeste zijn gestreamd in 2017. Wereldwijd, en ook in Nederland, is Ed Sheeran de nummer één. Zijn nummer Shape of You is 1,4 miljard streams de meest beluisterde track op Spotify aller tijden. Ook in Nederland was dat het populairste nummer, gevolgd door Krantenwijk van Lil Kleine en Energie van Ronnie Flex.

Ander nieuws uit de nacht:

• 'Aanvullende zorgverzekering levert niet genoeg op, afschaffing dreigt': daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de verzekeraars.

'Duizend keer bedreigd op Facebook', zegt reisgenoot Joey Hoffmann: Björn Breukers vertelt over de nasleep van de dood van de 21-jarige Hoffmann in Turkije afgelopen zomer.

Israël vuurt opnieuw raketten af op Syrië: ze waren gericht op een legerbasis in de buurt van de hoofdstad Damascus.

En dan nog dit:

Van bloeddiamanten heb je wellicht wel eens gehoord, maar in Sierra Leone is nu precies een tegenovergestelde soort diamant geveild. De zogenoemde Vredesdiamant bracht 5,5 miljoen euro op. De opbrengst gaat volgens het betrokken diamantenbedrijf naar de bevolking van het Afrikaanse land.

De Peace Diamond

Fijne dag! (en alvast een fijne pakjesavond!)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl